Atacul terorist comis în noaptea de 2 spre 3 septembrie, în cadrul campusului în care își desfășura activitatea Ambasada României la Kabul, în urma căruia un diplomat român a fost ucis, iar un altul a fost grav rănit aduce în discuție lipsa securității corespunzătoare a misiunilor diplomatice în zone de conflict, o temă intens dezbătută în spațiul public după atacul  Bengazi, din anul 2012. Pe rețelele de socializare au apărut o serie de comentarii și neclarități legate de acest atac. Jurnalistul de război Adelin Petrișor publică pe pagina sa de Facebook un text în care face unele precizări, în condițiile în care s-a spus că misiunea României ar fi fost direct vizată.  Adelin Petrișor susține că, de fapt, a fost vizat Green Village, un cartier fortificat în care își au sediul ONG-uri, organizații internaționale și ambasade.  De asemenea, scrie jurnalistul, românii nu au fost salvați de britanici, așa cum susțin unele voci, ci de forțele speciale afgane. 

Acesta este textul postat:

„Câteva idei despre atacul din Afganistan în care un om din echipa de securitate a Ambasadei României a fost ucis și un altul a fost rănit grav. Am văzut prin spațiul public (inclusiv la o televiziune serioasă de știri) cum că misiunea nostră ar fi fost vizată. Incorect. A fost vizat Green Village, un cartier fortificat în care își au sediul ONG-uri, organizații internaționale și ambasade. Am fost acolo de foarte multe ori, știu bine locul, nu vorbesc din povești. În atac nu au murit doar români, bilanțul a fost de 16 morți și in jur de 120 de răniți. Talibanii au atacat cu 2 mașini capcană, iar un comando a intrat ulterior și a mitraliat la întâmplare. Românii și ceilalți nu au fost salvați de britanici, așa cum se vântură pe net, ci de forțele speciale afgane. Potrivit Ministerului de Interne afgan, peste 400 de occidentali au fost evacuați din Green Village, inclusiv 11 români. Cartierul Verde din Kabul a fost atacat constant în ultimii ani. Cel mai recent atac a fost în ianuarie, tot cu o mașină capcană. În aceste condiții, informația că Ambasada României a fost cea vizată, mi se pare cel puțin o exagerare grosolană”.
 
De altfel, France 24 informa marți că acesta este al treilea atac major din Kabul în tot atâtea zile, iar violențele, cel mai probabil, vor continua. „Insurgenții sunt convinși că forța lor militară este cea care a obligat Washingtonul să inițieze discuții cu ei privind o retragere a forțelor americane. Aceasta este arma din mâinile lor și vor continua să o utilizeze până când își ating obiectivele”, a precizat analistul Rahimullah Yusufzai.

France 24 nota că locuitorii din zona din jurul „Green Village” erau furioși că districtul în care locuiesc a fost din nou atacat, dând vina pe prezența internațională din zonă. „Vrem ca străinii ăștia să plece din cartierul nostru. Nu este prima dată când suferim din cauza lor... Nu îi mai vrem aici", a declarat un rezident.

„Green Village„ este despărțit de „Zona Verde”, aflată în apropiere, de un zid și de o zonă puternic fortificată a Kabulului, care găzduiește mai multe ambasade, printre care cea a Statelor Unite și Marii Britanii.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews