ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României a atacat Biserica Ortodoxă Română. Puțini au sesizat acest aspect al șarjei lui Klaus Iohannis de marțea trecută la adresa celor care au sprijinit Referendumul pentru Familie. Și, pentru prima oară după 1989, BOR contraatacă deschis, în rafală, scrie în EVZ jurnalistul Adrian Pătrușcă, reamintind reacțiile pe care reprezentanți ai BOR le-au avut în ultimele zile, după cea mai recentă dezlănțuire a șefului statului la adresa susținătorilor Referendumului.  Dar și un eveniment major, pe care unii l-au trecut cu vederea: vizita pe care directorul viitoarei campanii prezidențiale a lui Donald Trump din 2020, Brad Parscale, a făcut-o la Patriarhul României.

Publicăm mai jos textul integral 

„Președintele României a atacat Biserica Ortodoxă Română. Puțini au sesizat acest aspect al șarjei lui Klaus Iohannis de marțea trecută la adresa celor care au sprijinit Referendumul pentru Familie. Și, pentru prima oară după 1989, BOR contraatacă deschis, în rafală.

Toate cultele religioase din România (cu excepția notabilă a Bisericii Evaghelice de Confesiune Augustană, de care aparține Iohannis) au sprijinit deschis Referendumul pentru Familie, însă în mod firesc implicarea Bisericii Ortodoxe a fost de departe cea mai importantă.

Or, în conferința susținută marțea trecută președintele României a afirmat explicit: „Cei care au promovat referendumul au fost orice numai toleranți nu.”
 
Tonul atacului prezidențial a fost de o duritate fără precedent, depășind acel „fanatism religios” cu care îi gratula pe promotorii referendumului în octombrie 2016. „Infatuați”, „ură”, „intoleranță”, „tratat cu flit” sunt termeni care rareori pot fi auziți în gura unui șef de stat la adresa unei părți atât de importante din poporul său (circa un sfert).

Iată cum a sunat acea declarație făcută la dezbaterea „Președinte sau cetățean / om politic și societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internațional de film documentar și drepturile omului de către One World România:

Cei care au promovat referendumul au fost orice numai toleranți nu. Dar românii au fost mult deasupra acestui discurs. Au dat o lecție imensă acestor infatuați care au propagat ura și, pur și simplu, cum se spune mai popular, i-au tratat cu flit. Dacă vrem să revenim la conceptul acela ‘înțelepciunea mulțimii’, românii au fost mult deasupra clasei politice, cel puțin a acelei părți care a promovat agresiv și cu un discurs bazat de multe ori pe ură și intoleranță acel referendum. Românii au demonstrat că sunt un popor deschis, înțeleg și, la o adică, acționează cu totul și cu totul altfel decât se așteaptă unii politicieni și unii sociologi.”

„Ofensarea a 4 milioane de români”

Reacția Bisericii, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, a fost fulgerătoare, tăioasă, dar de o eleganță care i-a lipsit lui Iohannis. A doua zi, într-un comentariu pentru „Știri pe surse”, Bănescu, puncta:
„A idolatriza toleranța (care are stabilimentele ei) și care nu doar că nu e automat și în orice context o virtute, dar care practicată fără discernământ poate destructura etic o societate (de exemplu, toleranța față de corupție, față de disoluția familiei, față de siluirea ordinii morale, față de asaltul marginii asupra centrului etc.), este ceva lipsit de claritate spirituală.

A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie, români care nu s-au lăsat îmbrobodiți de valul imens și murdar de manipulare mediatică, cărora li se adaugă alte milioane de români care gândesc familia naturală în aceiași termeni, dar care au fost influențați de această manipulare, nu are în sine nimic aristocratic.

A jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care ‘dau cu flit’ normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv. Asemenea atitudini – toate, în răspăr cu creștinismul asumat ca mod de viață – exprimă sumar, dar edificator viziunea post-modernă lipsită de imaginație morală a lui homo eticus trăitor în sterilizantul ev media și în epoca post-adevăr.”

Comunismul „tolerant” al președintelui

În ziua imediat următoare, a fost rândul unui înalt ierarh al BOR să reacționeze cu o ironie mușcătoare la adresa lui Iohannis. Iată ce scria joi Prea Sfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, pe contul său de Instagram:

„Având în fundal definiția lui Nietzsche despre nihilism, Klaus Werner Iohannis a devenit nihilist cu acte în regulă. Ce înseamnă nihilismul? Faptul că valorile cele mai înalte se devalorizează. Dragostea fără de măsură față de minoritățile sexuale (vai de mine, e hate speech?) l-a metamorfozat pe domnul președinte în agentul disprețului dozat într-un insecticid – cred că, mai pe românește, așai spune flitului – față de ‘majoritățile’ (heterosexuale). Ăsta se numește progresism, care este un alt sinonim pentru comunismul ‘tolerant’ al omului recent. Sau „așa cum se spune popular”, în timp ce unii suntem niște muște intolerante, infatuate și vrednice de a fi ucise cu flitul, alții sunt oameni cu „mințile luminate” la neonul progresismului și vrednici să trăiască plenar din pâinea toleranței neomarxiste. Trag nădejde că eu, o muscă conservatoare, infatuată și neafiliată politic, am priceput bine, în spiritul fidel al drepturilor omului, ce a vrut să ne transmită domnul președinte”.
 
Ierarhul a adăugat că reprezentanții societății civile și cei ai Bisericii trebuie să reacționeze la declarațiile lui Klaus Iohannis.

„Vă tăiați craca electorală de sub picioare”

Ștafeta atacurilor a continuat și în ziua următoare, când părintele Eugen Tănăsescu a redactat o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Iohannis. Este nu doar poziția cea mai tranșantă, dar, pentru cine are ochi de văzut, în text se strecoară și o amenințare destul de puțin voalată: „Nu cred că țineți neapărat să vă tăiați craca electorală de sub propriile picioare”, scrie la un moment Eugen Tănăsescu, care nu este un preot oarecare și un excepțional jurnalist, ci și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Spicuim, în limita spațiului, din scrisoarea deschisă:

„Cu respectul cuvenit, permiteți-mi să mă adresez Domniei Voastre. Nu pot crede că cinismul marketingului politic, al jocului electoral, poate da ‘cu flit’ unor milioane de români chiar din balconul prezidențial. Sau că toleranța clamată permanent de Președintele României a devenit intoleranță. Prima dată a fost cum a mai fost. Ați spus ceva de „fanatismul religios”. Elegant, Patriarhia a întors și celălalt obraz, susținând că declarația Președintelui viza solicitarea ultimativă a pastorului Iuga Viorel. Dar ultima declarație a Domniei Voastre nu mai poate fi înțeleasă greșit. (…) Aștept Domnule Președinte să veniți cu scuze, clarificări sau măcar confirmări (…)
Aștept respectuos, Domnule Președinte, să îmi risipiți bănuiala că ați devenit agentul neomarxismului care vrea să repete istoria trimiterii Bisericii în subsolul societății doar pentru vina de a crede. Să-mi alungați gândul speriat că, în secolul XXI, când alți creștini sunt martirizați prin alte părți ale planetei, în România ajung și eu să mă gândesc la un posibil martiraj, sau măcar ceva sancțiuni, doar pentru că diversitatea celorlalți nu tolerează comercial diversitatea mea greu de reeducat moral.

Aștept să-mi risipiți repede temerea că vă puteți folosi de puterea funcției dumneavoastră pentru a impune societății românești agenda unei orientări sexuale pe care 74% dintre români nu o consideră bază a unei căsătorii.
Chiar nu pot crede că vreți să dați cu flit acestor milioane de români, așa cum nu cred că țineți neapărat să vă tăiați craca electorală de sub propriile picioare.


Vă rog, Domnule Președinte, să nu creați imaginea unui Președinte dictator, care, ur mându-și propria părere, uită de democrație și dă cu flit opozanților sau celor ce nu-s pe placul dumnealui. Nu e firesc ca, de la înălțimea funcției dvs. , să dați cu flit chiar democrației. Nici să aruncați paltonul peste opțiunile românilor.”

Omul lui Trump la Patriarh

Un eveniment important, prea puțin mediatizat și care nu poate fi scos din acest context a avut loc săptămâna trecută. Brad Parscale – șeful de campanie electorală al lui Donald Trump a fost primit de Patriarhul Daniel, după ce a susținut o conferință cu tema „Making Political Marketing Great Again” în Aula Academiei Române. Patriarhul a elogiat faptul că președintele Trump este un protector și un promotor al valorilor religioase și morale tradiționale, în special al valorilor creștine (sesizați diferența cu Iohannis?). De asemenea, Patriarhul a apreciat faptul că Donald Trump este un bun patriot, care își iubește poporul și țara, respectând, în același timp pe toți cei care apără valorile lor naționale, deodată cu promovarea cooperării internaționale. La rândul său, Brad Parscale a subliniat prețuirea pe care președintele american o acordă tuturor celor care împărtășesc și promovează valori religioase autentice.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews