ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un comentariu publicat pe site-ul EVZ, jurnalistul Adrian Pătrușcă analizează modul în care au evoluat lucrurile în România,  în contextul pandemiei coronavirsului, și propagarea, cu viteza luminii, a dezinformărilor. Pe care le-au răspândit chiar reprezentanți ai autorităților.  „Sub pretextul pandemiei și sub acoperirea stării de urgență, războiul pentru a impune Sfântul Adevăr Oficial cu bocancul și pulanul a început”, scrie jurnalistul, aducând trei argumente majore: Facebook cenzurează și șterge, Procuratura vânează și deschide dosare penale, Internele ne luminează ideologic.
 
Adrian Pătrușcă spune că, în timp ce autoritățile amenință, pe fondul actualei crize, că se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani comunicarea de informații false, tocmai cei aflați la butoane sunt cea mai mare sursă de dezinformare. Exemplul oferit e cel al medicului Adrian Străinu-Cercel.

„Informează-te doar din surse oficiale”, ne cere Ministerul de Interne, tutuindu-ne ca pe tablagiii care îi spală mașina lui Vela. După care înalță pulanul amenințător: „Comunicarea de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”.
Organul nu glumește. „Din surse oficiale” aflăm că Parchetul General a întocmit deja două dosare în temeiul articolului 404 din Codul Penal. Și epidemia e de-abia la început.

Al dracu’ guvern! Nu înghite minciuna nici când e în carantină! E decis să pună bocancul în prag. Să găbjească dușmanul de clasă care tulbură judecata poporului. Să scoată prostimea din înapoiere și să o călăuzească pe făgașul gândirii corecte. Lăudabil țelul, meșter cârmaciul!

Doar o mică hibă umbrește avântul regimului Klaus către adevăr: autoritățile sunt ele însele cel mai mare izvor de dezinformare.

Iată două exemple din personajul meu favorit în această perioadă, Adrian Streinu-Cercel zis „Somitate”:

1. Pe 11 martie, invitat la Antena 3, el a avertizat populația că spirtul medicinal nu este bun la dezinfectare: „Alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. (Sunt bune) substanțele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid.”

Dar în Registrul Național al Produselor Biocide din ianuarie 2020, de pe site-ul Ministerului Sănătății, pe primul loc figurează „Alcoolul sanitar”. Site-urile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sau European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), confirmă și ele eficiența folosirii produselor pe bază de alcool la dezinfectare, fără a pomeni ceva despre biocide. Poate pentru că alcoolul cu o concentrație de peste 60% este implicit biocid.

2. Pe 27 februarie, într-un interviu la Digi 24, același Adrian Streinu-Cercel liniștea populația cu obișnuita-i dezinvoltură științifică: „Acest virus (COVID-19) este de zece ori mai slab decât virusul gripal”.

Pe 11 martie, doctorul imunolog Anthony Fauci, director al National Institute of Allergy and Infectious Disease, afirma în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților de la Washington: „Gripa are o rată a mortalității de 0,1%. Acesta (coronavirusul) are o rată a mortalității de 10 ori mai mare.
Nici unul din cele două dosare penale deschise pentru răspândirea de informații false nu se referă la afirmațiile lui Streinu-Cerceș: unul are ca obiect „scurgerea” în public a informației despre închiderea școlilor, înainte de luarea unei decizii oficiale, al doilea zvonul despre închiderea Capitalei.

În primul caz, avem de-a face cu o informație care în cele din urmă s-a dovedit reală. Dacă, în zilele următoare, se va închide și Bucureștiul, cum e foarte posibil, atunci și al doilea caz devine caduc”.

Citiți textul integral AICI.