ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două comunicate apărute simultan, joi, 28 iunie,  unul privind Codurile penale, celălalt - care vorbește de exploatarea gazelor din Marea Neagră, aparent fără nicio legătură au totuși un numitor comun: ambele au fost semnate de Ambasada Statelor Unite.
 
 
Primul comunicat, cel mai mediatizat, cunoscut ca „apelul celor 12 ambasade”, făcea referire la îngijorările diplomaților occidentali legate de soarta justiției din România. Al doilea, emis de Ambasada SUA, care vorbește despre „oportunitatea extraordinară a României de a adopta o legislație care să permită exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră”, a fost aproape trecut sub tăcere. Mai exact, este vorba de proiectul de lege aflat în Parlament, prin care România riscă să piardă uriașele zăcăminte de gaze naturale de la Marea Neagră. Și pe care le-ar putea ceda pe mai nimic unor companii ca ExxonMobil și OMV.

Într-un comentariu publicat pe site-ul Inpolitics, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob se întreabă dacă nu cumva „un comunicat nu maschează, abil, un altul, cu ceva care îi doare mult mai tare pe unii parteneri ai țării noastre decît codurile penale”.

Publicăm textul integral semnat de Bogdan Tiberiu Iacob:

Ziua de ieri a debutat cu un comunicat comun surprinzător din partea mai multor state ale lumii, 12, brusc îngrijorate de soarta legilor justiției din România. Apelul a produs agitație mare la noi, dînd apă la moară adversarilor PSD. Marea întrebare e dacă nu cumva respectivul comunicat nu maschează, abil, un altul, cu ceva care îi doare mult mai tare pe unii parteneri ai țării noastre decît codurile penale.
 
Noi, partenerii și aliații internaționali ai României, facem apel la toate părțile implicate în modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției” se arată în mesajul celor 12 ambasade ale SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia.


O listă cam ciudată: cîteva țări membre ale UE, cîteva țări europene din afara UE plus două de pe continentul nord-american. Cum s-au găsit între ele și au decis la comun să susțină respectivul comunicat? Au fost și alte țări importante, precum Marea Britanie, Italia, Spania, Japonia ori Austria care au fost solicitate, dar au refuzat să semneze? S-au tras bilețele dintr-o pălărie?
 
Pe undeva, apelul de ieri amintește de straniul demers al ambasadei Suediei, de acum doi ani, de a face un film omagial despre Laura Kovesi, în care ambasadori străini (SUA și Finlanda) îi aduceau acesteia osanale. Filmul era difuzat, reamintim, într-un moment dificil pentru Kovesi, cînd criticile la adresa ei începeau să se întețească, chiar șefa DNA vorbind cu acel prilej despre presiunile tot mai mari la adresa ei.
 
Și apelul de ieri aduce mai degrabă a improvizație grăbită, genul de acțiune inițiată de cineva și prezentată altora prin telefon întru susținere: ”Te bagi?”
Care ar fi în acest caz, însă, rostul unui asemenea demers?
O ipoteză ar fi că un stat (sau mai multe), cu mare greutate, a vrut să bată șaua ca să priceapă iapa; un mesaj prin care României să i se transmită că trebui să se dea pe brazdă urgent dacă nu vrea să-și strice imaginea și mai rău.
României sau, mai degrabă, PSD.
Pentru că, interesant de remarcat, tot ieri, ambasada SUA a mai transmis un mesaj, rămas în umbră.
Unul care sună cam așa:
 
”Conferința Mondială a Gazelor tocmai s-a încheiat la Washington. SUA sprijină de mulți ani securitatea energetică europeană și diversificarea surselor și rutelor de tranzit. România are o oportunitate extraordinară de a adopta o legislație care să permită exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră. Producția viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească, trimițând un semnal puternic investitorilor din întreaga lume și transformând România în lider regional în eforturile de sprijinire a securității energetice”.
Comunicatul mai face o trimitere la un interviu oferit presei de la noi, zilele trecute, de Sandra Oudkirk, secretar asistent adjunct pentru diplomație energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în carea aceasta își exprimă nemulțumirea profundă față de tărăgănarea, de către actuala putere, a adoptării legii care ar da undă verde exploatării gazelor din Marea Neagră.

”Este un subiect pe care Ambasada îl discută, pe care Guvernul SUA îl discută, pe care eu l-am discutat cu reprezentanți ai instituțiilor românești, atât cu cei de la Washington, cât și cu cei de la București care au venit în vizită la Washington. Cred că există un nivel foarte amplu de conștientizare că adoptarea legii offshore este o cerință de bază pentru producția offshore de gaze naturale” a spus Oudkirk.
 
Legea în cauză e pe ordinea de zi a Comisiei de industrii a Camerei Deputaților; dacă e nu e adoptată pînă în toamnă, avertiza emisarul american, lucrurile se vor complica serios, iar giganții energetici americani nu vor mai putea face investițiile de rigoare. ”Nu aș vrea să atribui cele întâmplate unei rele intenții” mai spunea americanca.
Problema e că amintita comisie, condusă de un pesedist, a cerut amînarea dezbaterii pînă pe 27 septembrie, ceea ce ar cam depăși termenul convenabil americanilor.
Simultaneitatea apariției celor două comunicate, cel american privind afacerile unor mega-companii petroliere și cel americano-european privind codurile penale ridică în mod clar întrebarea care dintre ele exprimă cu adevărat îngrijorarea unor parteneri ai României.
Cel privind soarta corupției de la noi, ori cel legat de exploatări de miliarde de dolari, în anii care vin, în beneficiul unor giganți ai afacerilor internaționale?
Și care dintre ele a fost încropit doar pentru a-l masca pe celălalt?”