Moartea Alexandrei și a Luizei ar putea să fie un prilej de conștientizare că România devine o țară sud-americană, un Mexic sau o Columbie, care produce nu droguri, ci copii, iar prin această trezire să fie posibilă, în viitor, salvarea unor copii, scrie jurnalistul Cătălin Sturza, într-un tulburător editorial pentru Adevărul online.
 
Cătălin Sturza semnalează o stare de fapt, anume că România devine o țară sud-americană, în care copiii nostri nu mai sunt în siguranță.
Totodată, Cătălin Sturza insistă asupra motivelor pentru care ancheta în cazul tragediei celor doua fete răpite și sechestrate, nu ar trebui să ignore posibilitatea ca principalul suspect, Gheorghe Dincă, să facă parte dintr-o rețea mai vastă, care să implice mai mulți complici.

"Nu insist asupra acestor detalii doar pentru că sunt foarte multe lucruri neclare sau care par să nu se lege în acest caz. Și pe care nu mi le pot explica prin simpla incompetență a poliției, procuraturii, autorităților. Într-un caz care a ieșit la lumină accidental – dacă Alexandra nu ar fi avut prezența de spirit să sune la 112, nu am fi auzit nimic despre ea. Așa cum nu am fi auzit nimic despre alte sute de Alexandre. Dar insist din alte trei motive”, subliniază jurnalistul.

Iată motivele invocate de Cătălin Sturza:

"În primul rând, dacă se va merge pe narativa "lupului singuratic" fără o investigație serioasă a legăturilor cu presupușii complici, aceste rețele de traficanți ar putea să continue să opereze nestingherite. Nimeni nu va deranja liniștea mafiei. Ba dimpotrivă, ele se vor extinde și mai mult, vor căpăta și mai multă putere. Pentru că, nu-i așa, în România se pare că poți să scapi nepedepsit indiferent ce ai face, dacă ai „conexiunile" potrivite. Chiar și dacă faci trafic de minori sau ești părtaș la violarea și uciderea unor minori.

În al doilea rând, mă gândesc la familiile celor două fete – la familiile Alexandrei și Luiziei. Cum este să fii în locul lor? Cum este să știi că fiicele tale, pe care le-ai crescut cu infinite sacrificii, au fost ucise de niște criminali, și să te temi că cei mai mulți dintre ei ar putea scăpa nepedepsiți? Că acei bărbați care ți-au dat telefoane și care și-au bătut joc de tine și au fost complici la uciderea copilelor își vor vedea nestingheriți de treabă? Pentru că perpetuarea mafiei din sistem este mai importantă decât copiii tăi?

În al treilea rând, alte sute sau mii de Alexandre și Luize vor continua să cadă victime acestei mafii, acestor rețele. Copii pe care nimeni nu îi va apăra, pe care nimeni nu îi va salva. De care nimeni nu va ști. Am văzut de curând niște statistici la nivel global – doar 2% din victimele unor astfel de rețele sunt salvate; și doar 1% din traficanți sunt pedepsiți. România devine o țară sud-americană, devine un Mexic sau o Columbia care produce nu droguri, ci copii. Moartea Alexandrei și Luizei ar putea să fie un prilej să ne trezim, să devenim conștienți de această realitate crudă. Și să salvăm, poate, niște copii...”, concluzionează jurnalistul.

Editorialul este disponibil aici:
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews