ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Moartea Alexandrei și a Luizei ar putea să fie un prilej de conștientizare că România devine o țară sud-americană, un Mexic sau o Columbie, care produce nu droguri, ci copii, iar prin această trezire să fie posibilă, în viitor, salvarea unor copii, scrie jurnalistul Cătălin Sturza, într-un tulburător editorial pentru Adevărul online.
 
Cătălin Sturza semnalează o stare de fapt, anume că România devine o țară sud-americană, în care copiii nostri nu mai sunt în siguranță.
Totodată, Cătălin Sturza insistă asupra motivelor pentru care ancheta în cazul tragediei celor doua fete răpite și sechestrate, nu ar trebui să ignore posibilitatea ca principalul suspect, Gheorghe Dincă, să facă parte dintr-o rețea mai vastă, care să implice mai mulți complici.

"Nu insist asupra acestor detalii doar pentru că sunt foarte multe lucruri neclare sau care par să nu se lege în acest caz. Și pe care nu mi le pot explica prin simpla incompetență a poliției, procuraturii, autorităților. Într-un caz care a ieșit la lumină accidental – dacă Alexandra nu ar fi avut prezența de spirit să sune la 112, nu am fi auzit nimic despre ea. Așa cum nu am fi auzit nimic despre alte sute de Alexandre. Dar insist din alte trei motive”, subliniază jurnalistul.

Iată motivele invocate de Cătălin Sturza:

"În primul rând, dacă se va merge pe narativa "lupului singuratic" fără o investigație serioasă a legăturilor cu presupușii complici, aceste rețele de traficanți ar putea să continue să opereze nestingherite. Nimeni nu va deranja liniștea mafiei. Ba dimpotrivă, ele se vor extinde și mai mult, vor căpăta și mai multă putere. Pentru că, nu-i așa, în România se pare că poți să scapi nepedepsit indiferent ce ai face, dacă ai „conexiunile" potrivite. Chiar și dacă faci trafic de minori sau ești părtaș la violarea și uciderea unor minori.

În al doilea rând, mă gândesc la familiile celor două fete – la familiile Alexandrei și Luiziei. Cum este să fii în locul lor? Cum este să știi că fiicele tale, pe care le-ai crescut cu infinite sacrificii, au fost ucise de niște criminali, și să te temi că cei mai mulți dintre ei ar putea scăpa nepedepsiți? Că acei bărbați care ți-au dat telefoane și care și-au bătut joc de tine și au fost complici la uciderea copilelor își vor vedea nestingheriți de treabă? Pentru că perpetuarea mafiei din sistem este mai importantă decât copiii tăi?

În al treilea rând, alte sute sau mii de Alexandre și Luize vor continua să cadă victime acestei mafii, acestor rețele. Copii pe care nimeni nu îi va apăra, pe care nimeni nu îi va salva. De care nimeni nu va ști. Am văzut de curând niște statistici la nivel global – doar 2% din victimele unor astfel de rețele sunt salvate; și doar 1% din traficanți sunt pedepsiți. România devine o țară sud-americană, devine un Mexic sau o Columbia care produce nu droguri, ci copii. Moartea Alexandrei și Luizei ar putea să fie un prilej să ne trezim, să devenim conștienți de această realitate crudă. Și să salvăm, poate, niște copii...”, concluzionează jurnalistul.

Editorialul este disponibil aici: