ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat, joi, la Secția de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în dosarul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

La ieșirea de la audieri, Ion Cristoiu a declarat că i s-a arătat o imagine în format tipărit și că a fost rugat să confirme sau să infirme faptul că aceasta este identică cu cele văzute în format electronic, în cursul interviului pe care i l-a luat lui Sebastian Ghiță la Belgrad, anul trecut. Fondatorul EVZ a mai precizat că le-a spus procurorilor SIIJ că este, într-adevăr, aceeași imagine.

„Am fost convocat printr-un SMS de doamna procuror Adina Florea, care suna în genul: «Să stăm de vorbă în legătură cu poza».
Eu, neavând experiența procuraturii, nu știam despre ce este vorba. Acum mi s-a spus că, în chip oficial, am fost citat ca martor și am dat declarație pentru a confirma sau infirma dacă fotografia de la dosar, depusă de Sebastian Ghiță în legătură cu prezența la petrecerea doamnei Codruța Kovesi, fotografie invocată în interviul de la Belgrad, este chiar aceea. Eu trebuia să confirm că aceea este fotografia și sunt un privilegiat al sorții, pentru că am văzut fotografia și în varianta de la dosar. Este aceeași fotografie și am confirmat acest lucru. Este foarte important din punct de vedere al cauzei, pentru că eu am invocat în interviu o fotografie și putea să fie alta. Din păcate, domnul Ghiță nu a depus-o electronic, a depus-o sub formă de poză. Nu sunt la aceeași claritate”, a spus Cristoiu, citat de Agerpres.
 
„Este o fotografie în care doamna Codruța Kovesi stă pe un fel de laviță de lemn, deci la o cramă a domnului Sebastian Ghiță, și lângă ea este fosta soție a lui Sebastian Ghiță și mai încolo este socrul lui Ghiță. În spate sunt niște butoaie. Nu este o fotografie surprinsă de cineva. Este o fotografie pe care doamna a făcut-o în selfie. Ea a fost invitată de membrii familiei care erau la petrecere: «Hai să facem o poză» și a acceptat. Este o fotografie care arată o relație apropiată de membrii familiei. Doamna Kovesi spune că a stat la petrecere mai multe ore”, a arătat Cristoiu.

Jurnalistul a adăugat că discuția avută cu Adina Florea nu a fost de genul „înfund-o cu orice preț pe Codruța Kovesi”. „Spre deosebire de procurorii pe care îi știu eu din presă, nu mi s-a părut această discuție de genul «înfund-o cu orice preț pe Codruța Kovesi». Este foarte important. A vrut să vadă dacă este poza respectivă și era obligatoriu să confirm eu”, a subliniat Cristoiu.
În fața procurorilor SIIJ s-a prezentat, ieri, și fostul vicepremier Gabriel Oprea, care nu a dezvăluit la ieșire în ce dosar a fost citat, deși întrebările jurnaliștilor vizau subiectele „Sufrageria lui Oprea” și „dosarul repatrierii lui Nicolae Popa”, ambele având-o ca principal protagonist pe Laura Codruța Kovesi.