ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Odată pornită campania electorală pentru prezidențiale, scandalurile cu iz diversionist au început să curgă. De la dezvăluirile celor de la Rise Project, până la scoaterea din joben a casetei cu filmulețul de la Colectiv,  pe care au livrat-o cei de la Libertatea. Despre diversiuni menite să arunce în aer votul electoratului și momente-cheie care au marcat istoria politică post-decembristă scrie jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul Zilei. Reamintind declarații ale prezidențiabililor intrate în antologie, precum  „Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?” până la  „Ți-a plăcut aseară la Vîntu?”, Dan Andronic scrie că și la alegerile din acest an, diversiunile sunt pe măsura mizei scrutinului.

„Alegerile din 2019 nu pot să nu fie marcate de această teamă și dorință în același timp de a vedea ceva focuri de artificii mediatice, de a mai afla ceva spectaculos de grețos din CV-urile candidaților. A început pregătirea de artilerie cu publicarea anchetei Rise Project privind combinațiile cu fonduri europene ale candidatului USR Dan Barna. Ceva încrengături între el și sora sa a făcut posibilă „sifonarea” la limita legalității, dar profund imorală, a unor fonduri de zeci de mii de euro din bani destinați persoanelor cu handicap în patroimoniul familiei. Completat de alte câteva zerouri, până la frumoasa cifră de 6 milioane de euro”, susține jurnalistul. El spune și că ”ultima zvâcnire a fost publicarea filmului cu intervenția de „Colectiv”, despre care, deocamdată nu se poate spune exact cui servește.

„După 4 ani de la eveniment, în campanie electorală, de către un ziarist care a mai folosit pentru detonarea unor bombe de presă cu iz de diversiune. Pare că avem toate ingredientele necesare unui scenariu pe care l-am mai trăit, nu-i așa? Așa că au înflorit toate ipotezele. De la tentativă de spoliere a statului, până la reacția rezerviștilor SRI trecuți pe linie moartă, dar care vor să arate că încă mai contează, s-au construit toate răspunsurile”, arată Dan Andronic.
În opinia sa nu este exclus ca filmarea scoasă de la naftalină după 4 ani să-l vizeze pe Iohannis, „într-un ultim efort al USR să răspundă coerent la prăbușirea lui Dan Barna”. „Mai ales că un indiciu în acest sens este oferit chiar de către Cătălin Tolontan, într-un articol „explicativ” în care sunt citate surse care au participat la guvernarea Cioloș. Partenerul politic al lui Dan Barna”, amintește Andronic.

Experiența campaniilor electorale ale ultimilor ani îl îndreptățesc pe Andronic să spună:  „O asemenea operațiune nu este rodul hazardului, dar rezultatele pot fi altele decât cele estimate inițial. Aceeași experiență mă face însă să fiu circumspect și să spun: Dar dacă încă nu a venit adevărata diversiune?”


Citiți textul integral AICI.