ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Două monumente de for public, un bust al poetului Mihai Eminescu și un grup statuar reprezentându-i pe regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu și I.C. Brătianu,  care urmează să fie amplasate la 30 noiembrie în Parcul Tineretului din stațiunea Covasna, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, au provocat mare deranj în rândul presei maghiare. Proiectul,  propus de reprezentanții comunității românești, și care a obțuinut avizul favorabil al Consiliului local, s-a izbit și de obiecțiile Partidului Civic Maghiar, după cum relata mesageruldecovasna.

Jurnalistul Dan Tanasă scrie pe blogul său că ziarul de limbă maghiară Szekely Hirmondo din Covasna s-au opus amplasării bustului poetului național Mihai Eminescu și al liderului politic Iuliu Maniu în orașul-stațiune Covasna. În paginile ziarului a fost publicat un articol care incită la ură interetnică împotriva românilor din localitate și bajocorește memoria celor două personalități românești.

„Regele Ferdinand și Maniu la Covasna / Se dorește ridicarea unei statui

Cu ocazia centenarului, în stațiunea Covasna se dorește ridicarea unei statui dedicate lui Iuliu Maniu. Creația planificată a fi ridicată la Voinești ar fi inaugurată în data de 1 decembrie. Una din statui ar fi dedicate poetului Mihai Eminescu, iar cealaltă statuie i-ar simboliza pe Regele Ferdinand și pe regina Maria, în compania lui Iuliu Maniu și I.C. Brătianu. Hotărârea va fi discutată în data de 24 august, ideea amplasării statuilor fiind abordată și de Sebastian Cucu la ultima sa conferință de presă. Cheltuielile în cazul statuii dedicate lui Mihai Eminescu s-ar ridica la suma de 65 de mii de lei, din care 10 mii de lei ar fi asigurată din bugetul orașului, iar restul ar fi sprijin din partea statului. Regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu și I.C. Brătianu ar primi monumentul în calitate de făuritori ai marii uniri, cheltuielile în acest sens ridicându-se la suma de 28.000 de lei”.

Sursa: Szekely Hirmondo din 17.08.2018 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna – Harghita)

„Antimaghiarism ridicat pe piedestal”

Pe ordinea de zi a consiliului orașului Covasna figurează acel proiect de hotărâre care în caz că va fi aprobat, va prevede ridicarea unor statui în stațiunea Voinești poetului renumit pentru atitudinea sa antimaghiară și politicianului al cărui nume îl poartă persecutarea noastră. Convingerea noastră este că fiecare națiune are dreptul de a sărbători și de a-și alege proprii personalități. Insă este inacceptabil să fie ridicați la piedestal cei care au lezat grav demnitatea noastră umană și națională prin activitatea și prin atitudinea lor, mai ales dacă fac acest lucru pe pământul nostru natal, într-un oraș pe care îl populăm și noi. Mihai Eminescu, poet și Iuliu Maniu, fost prim-ministru, se numără printre ei, aceștia nefiind nici măcar pe meleagurile noastre. Nu punem sub semnul întrebării talentul lui Eminescu, ci poeziile sale cu caracter antimaghiar și antisemit. Crimele, actele și ravagiile făcute de garda care poartă numele lui ne stârnește amintiri dureroase. Sperăm că membrii maghiari ai consiliului orășenesc Covasna nu își vor da acordul pentru amplasarea celor două statui. Pe lângă renunțarea la autostimă, ar da o lovitură și alegătorilor lor”.

Sursa: Szekely Hirmondo din 20.08.2018 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna – Harghita)