ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Ion Cristoiu spune că toate calculele pentru prezidențiale ar putea să fie răsturnate de o veste pe care a auzit-o din Diaspora, unde se înregistrează un vot masiv, potrivit Mediafax. Cristoiu subliniază că un paradox al scrutinului, pe care mărturisește că și-l dorește, este acela ca,  la un moment dat, Iohannis să ajungă președinte cu votul „ciumei roșii”, așa cum liberalii și tefeliștii au etichetat PSD. Cristoiu a afirmat că în ultimele zile USR a explodat în sondaje și niciun institut de calibrare a intențiilor de vot nu are curajul să dea un rezultat pentru primul tur, bulversând sistemul instituțiilor de forță aflat de partea lui Iohannis.

„Cifrele de acum se pot dubla deoarece e de presupus în stil românesc, că și ei sunt români că se vor duce mulți în ultima zi. În consecință cea mai mare cifră de voturi în diaspora a fost la alegerile europarlamentare din 26 mai, 375.000, aproape 380.000. Deja s-a trecut de 250.000 după două zile, deci ne putem aștepta la 400.000 dacă nu chiar la o jumătate de milion. Desigur, prin raportare la cele trei zile și la numărul uriaș de 4 milioane de români din diaspora e puțin și arată că s-a supraestimat din acest punct de vedere tema. Totuși sunt trei zile, normal ar fi fost să fie cel puțin 3 milioane, pentru că după trei zile și cu atâtea secții și cu atâta campanile te-ai aștepta să vină să voteze și italienii și englezii pentru noi, de dragul de a vota. Deci din acest punct de vedere ar trebui să discutăm după alegeri și să așezăm la proporțiile firești, normale, fenomenul diaspora”.


Jurnalistul amintește faptul că la alegerile din acest an avem o situație deosebită prin raportare la prezența din România. 

„Noi avem un candidat, Klaus Iohannis, care indiferent de ce i se spune în sondaje, va intra în turul al II-lea, și avem până la ora actuală trei candidați umăr la umăr pentru locul 2 Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu. Așadar, ceea ce se întâmplă acum în diaspora ne atrage atenția că fenomenul de mâine, de duminică, care ar trebui urmărit cu sufletul la gură va fi prezența la vot în România. Dacă prezența va fi la nivelul europarlamentarelor, în jur de 51-52%, există șanse uriașe să intre în turul al II-lea sau Viorica Dăncilă sau Mircea Diaconu. Eu cred că până la urmă Viorica Dăncilă deoarece procentajul mic obținut de stânga, de Viorica Dăncilă și de Mircea Diaconu în diaspora ar fi echilibrat aici. Dacă este sub 50%, indiscutabil intră în turul al II-lea Dan Barna”, susține jurnalistul.
Cristoiu explică însă că în actualele condiții, diaspora ar fi împărțită, teoretic, între Klaus Iohannis și Dan Barna. 

Doar, că, susține Cristoiu, „s-a ivit însă un fenomen pe care mi l-a dezvăluit mie personal, într-o discuție în seara aceasta cu un tefelist, cu un antipesedist înrăit. L-am întrebat cu cine va vota și mi-a spus că votează cu Dan Barna în primul tur și cu Klaus Iohannis în turul al II-lea. Și l-am întrebat de ce cu Barna și mi-a explicat pentru ca PSD să nu intre în turul al II-lea deoarece, dacă nu intră, se dizolvă. E foarte important acest slogan aruncat de Dan Barna, destul de deștept, care este folosit în străinătate. Cei de dreapta, care se duc la vot, nu-I dau votul cu precădere lui Klaus Iohannis, fiind sigur că Iohannis câștigă, ci i-l dau lui Dan Barna. Asta este noutatea acestei prezențe. I-l dau lui Dan Barna ca să intre în turul al II-lea. Și s-ar putea ca în străinătate să nu mai avem un raport normal între cei care îl votează pe Klaus Iohannis și cei care îl voteză pe Dan Barna, ci cu precădere cei dreapta să fie cu Dan Barna și cei de stânga cu Viorica Dăncilă”.

Există însă și un paradox al acestui vot, pe care Ion Cristoiu susține că și-l dorește: acela ca,  la un moment dat, Klaus Iohannis să ajungă președinte cu votul „ciumei roșii”, așa cum liberalii și tefeliștii au etichetat PSD.


„Foarte important. Deci din acest punct de vedere prezența mâine la vot va fi crucială pentru cine intră în turul al II-lea și dacă în turul al doilea nu intră Viorica Dăncilă, ci Dan Barna sau Mircea Diaconu, noi vom avea turul al II-lea cu rezultat nestabilit înainte pentru că toată campania se va da peste cap, se vor da peste cap toate calculele, Klaus Iohannis nu va mai putea să meargă cu acest clișeu care I s-a pregătit, clișeul înving PSD, înving pe Viorica Dăncilă, ci va trebui să-și regândească toată campania. Nu mai merge cu anti-PSD. Există mari posibilități ca dreapta să se divizeze în această perioadă și există paradoxul pe care mi-l doresc, anume, ca la un moment dat, Klaus Iohannis să ajungă președinte cu votul ciumei roșii. Este visul meu”, spune jurnalistul.

Și, cel mai probabil, dacă Iohannis va ajunge în turul 2 cu Barna, cei doi vor ajunge să depindă de voturile electoratului PSD. Iar acest electorat, care vor fi sfătuiți de liderii pesediști să voteze după conștiință, ar putea ajunge să voteze cu contracandidatul lui Iohannnis pentru a-i da o lecție.