ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a declarat că mesajul de miercuri al președintelui Iohannis este o diversiune menită să acopere umilința de a nu fi putut să-l dea jos pe ministrul de Interne, Marcel Vela, în urma scandalului despre Lumina de Paști. O dovadă este absența din discursul președintelui a oricărei trimiteri la noul acord încheiat dintre Patriarhie și MAI.

Ion Cristoiu spune că momentul în care președintele a ieșit și a transmis mesajul este cel puțin ciudat, arătând că avem de-a face cu un atac virulent la adresa Opoziției și fostei guvernări.

„Suntem în Joia Mare. Mesajul acesta vine după mesajul apocaliptic al d-lui președinte. Discursul de astăzi a picat ca nuca în perete pe atmosfera pe care a creat-o domnia sa, anume atmosfera de apocalipsă. Dl. Klaus Iohannis a lansat un atac virulent împotriva Opoziției și o laudă electorală a actualului Guvern. Momentul, aparent cel puțin, pare ciudat. Adică acum 2-3 zile ne spunea că vine apocalipsa, vine vârful epidemiei care se tot depărtează. A lansat un atac virulent la adresa fostei guvernări și a opoziției, să formulezi în termen absolut aberant că majoritatea nu e legitimă. Cum nu e legitimă? Nu e legitimă în raport cu el, cu Ludovic Orban? Actuala majoritate e legitimă pentru că nu au avut loc alegeri. Este majoritatea din 2016. După părerea mea personală, Guvernul Orban nu e legitim deoarece nu are majoritate în Parlament”, a susținut Ion Cristoiu.

În opinia jurnalistul, ieșirea de astăzi a președintelui Iohannis este o petardă menită să ascundă înfrângerea președintelui de premierul Orban în disputa privind distribuirea Luminii de Paști.

„Eu cred însă că această ieșire este o diversiune, o petardă pe care președintele a aruncat-o pentru ca să elimine din spațiul public dezbateri stânjenitoare pentru domnia sa. Prima dezbatere este umilința de a nu-l da jos pe d-l Vela. Faptul că președintele nu a spus nimic după terminarea ședinței de miercuri seară și că a ieșit totuși d-l Vela arată că d-l președinte a primit un cot zdravăn din partea d-lui Ludovic Orban, a Guvernului. Pe lângă faptul că acordul nu a fost rupt și s-a făcut un nou acord care, eliminând partea cu polițiștii, păstrează relaxarea măsurilor de restricții chiar și în legătură cu creștinii, care contravine atmosferei de Apocalipsă a d-lui Iohannis, este clar că ieri d-l președinte a suferit o înfrângere umilitoare din partea Guvernului. Așa se explică de ce în mesajul de astăzi nu s-a referit deloc la acordul dintre Patriarhie și MAI. Apoi a trecut în plan secund acea prevedere din decret privind prezența Armatei pe străzi, în legătură cu posibilitatea de achiziționare de către SRI și Poliție a scuturilor, arme ca să ne apăre de nu știu cine”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu este de părere că mesajul de astăzi al președintelui ar fi trebuit să fie altul, unul de speranță, având în vedere că este Joia Mare.

„Eu cred că, în principal, ieșirea de astăzi este absolut ciudată, nejustificată. Normal era să iasă să ureze ortodocșilor, dar și greco-catolicilor «Paști fericit!», pentru că e Joia Mare, să reamintească faptul că, chiar dacă acordul permite voluntarilor să iasă, românii să aibă grijă să nu se infecteze unii pe alții și, eventual pe acest fond apocaliptic, că tot vine Învierea, să procedeze ca liderii occidentali, să ne dea un semnal, un mesaj «știu că e greu, știu că e Paștele, o să treceți peste, dar va veni și luminița de la capătul tunelului. După Paști, sigur vom lua și măsuri de reîntoarcere la viața normală»”, a rezumat publicistul.

Ion Cristoiu a arătat că, în schimb, președintele a sperat că discursul său de astăzi va provoca o „hămăială” în care nu se va auzi „scâncetul” său de umilință, după ce a fost înfrânt de premierul Orban.

„Nu, a fost un discurs violent, de răfuială politică, în stilul domniei sale din ultimii șase ani și nu cred că stă atât de prost cu echilibrul psihic încât să cred că voia azi neapărat o răfuială. Repet, a fost o diversiune, o petardă, o fumigenă aruncată în spațiul public pentru ca să treacă în plan secund cumplita umilire din partea Guvernului, a premierului îndeosebi, care a refuzat să-l demită sau să-i ceară demisia lui Marcel Vela. Așa spun toate sursele. Și, atunci, ca noi să nu ne dăm seama că președintele, care e atât de orgolios, chiar a fost înfrânt de premierul Ludovic Orban și de Marcel Vela, a lansat acest atac, presupunând că acum presa, politicienii vor discuta până diseară și vor hămăi la el și, în hămăiala asta, nu se va auzi scâncetul d-lui Klaus Iohannis de înfrângere din partea d-lui Ludovic Orban”, a mai spus jurnalistul.