ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu explică de ce în timpul stării de urgență, medicii vorbeau sub protecția anonimatului despre lipsa echipamentelor de protecție și alte neajunsuri, iar acum, cu nume și prenume, ne spun, uneori chiar agresiv, cât de periculos e coronavirusul, chiar dacă la începutul epidemiei spitalele au fost focare de infecție și au partea lor de vină”.  Ion Cristoiu afirmă că una din explicațiile pentru care medicii duc o campanie în favoarea pericolului corinavurusului este dependența lor de spitale și managerii acestora, scrie Mediafax.
 
„S-a schimbat comunicarea, dar medicii sunt aceeași. Acum apar cu nume, cu prenume, cu fețe pentru că li se dă voie și chiar sunt îndemnați. Atunci nu li se dădea voie și de aia nu apăreau. În primele zile, când am văzut spaima medicilor, unii chiar cunoscuți, de a vorbi despre neajunsuri, m-am interesat și eu și am aflat explicația de ce duc ei campania în favoarea pericolului coronavirusului. Lumea aceasta a spitalelor, a medicilor este mult mai puțin independentă decât pare. Am înțeles că medicii de la un spital de urgență depind fundamental de manager pentru că foarte
  puțini medici nu iau bani. Nu spun nici că e bine, nici că e rău. Iau bani. Normal, sunt medici vor să câștige și ei ca în Occident. Când ajung mari să aibă și măcar o insulă, nu ca acum, un apartament sau o casă la țară. Ca să iei bani, trebuie să ai un loc unde să operezi, un cabinet, să fii titular acolo și mai ales ai nevoie de materiale. Dacă vrea managerul ți le dă. Nimeni nu te
  dă afară, nu ia bisturiul din mână, dar bisturiul poate să fie ascuțit sau nu. Sau vine un aparat și medicul are nevoie de el. Poate să-l primească sau poate nu. Deci este o dependență uimitoare a medicilor de spitale”, a explicat jurnalistul.
 
 
  Ion Cristoiu adaugă că existând această dependență, inclusiv de Colegiul Medicilor, doctorii pot fi șantajați.
 
 
  "Este o dependență uimitoare față de Colegiul Medicilor, care este un fel de grup de interese. Poate să-ți ia autorizația de funcționare, te mai vâră și la malpraxis. Marea majoritate a medicilor de la stat au și la privat consultații. Eu un miș-maș peste care managerul poate să treacă sau poate să nu treacă. Deci la ora actuală foarte, foarte puțini medici sunt independenți pentru că sunt săraci și cinstiți, vorba lui Ion Iliescu. Nu, sunt bogați și cu interese. Și atunci când ai interese, când faci aranjamente, când depinzi de bunăvoința cuiva, când poți fi șantajat cu un dosar,
atunci sigur nu mai faci gălăgie și nu spui că nu avem echipamente”, a punctat publicistul.
 
Ion Cristoiu spune că unul dintre motivele pentru care medicii ies de sub protecția anonimatului și spun la televizor cât de periculos e coronavirusl este boala băgării în seamă.
 
 
  "Acum, sunt trei motive pentru care ei cu nume și prenume umplu ecranele televizoarelor și site-urile pentru a trage semnale de alarmă, unori având și tupeu și fiind obraznici, invitându-ne să mergem la spital. Primul este cel pe care l-a invocat Mugur Mihăescu la cristoiutv și anume beția băgării în seamă. Medicii, chiar și cei faimoși suferă de o boală, a băgării în seamă. Să dea interviuri, să apară, să se scrie despre ei. La un anumit nivel au bani, dar vor să aibă și băgare în seamă. Acum putând, chiar fiind invitați să facă propagandă. Și-atunci, cu mare plăcere. Acum băgarea în seamă depinde de cât de slugarnici sunt cu Guvernul, și nu îi costă nimic să fie”, a susținut jurnalistul.
 Un al doilea motiv, adaugă Ion Cristoiu, este beția puterii de care suferă medicul în relația cu pacientul, coronavirusul fiind terenul ideal de manifestare. "Doi, cu foarte puține excepții, poate să pară paradoxal sau speculativ, relația medic-pacient este o relație de putere. Dependența pacientului de medic îi dă medicului o beție a puterii, care e greu de sesizat, dar e normală. Și o expresie a beției puterii este exagerarea. Dacă te duci la un medic, el dramatizează.Vai de mine, nu aveți o gastrită, mai aveți puțin și muriți. Coronavirusul este un teren ideal pentru
  că așa se și explică această beție de putere. Se vede la Raed Arafat, să dea ordine. Nu în ultimul rând este și o cultivare a propriei meserii. Și noi jurnaliștii spunem presa e a patra putere în stat, acuma medicii poate să spună că ei sunt a doua putere, dacă nu chiar prima în stat”, a subliniat publicistul.
 Un ultim motiv invocat de Ion Cristoiu pentru a explica abundența de declarații prăpăstioase ale medicilor privind coronavirusul sunt banii și afacerile. 
"Și al treilea motiv: este o mare afacere.
  Luâm cazul Câmpina unde au transformat în spital COVID un spital de urgență și 200 de paturi cu 50 de asistente și 40 de medici, stăteau și nu a venit nimeni. Dar în timpul ăsta ei au luat bani, nu numai salariul și cele 500 de euro pentru coronavirus. Sigur că le convine. Le convine să interneze și asimptomatici pentru că nu sunt tratamente ieșite din comun, nu trebuie să -i aduci plosca, nu are diaree. Sunt oameni sănătoși care stau acolo și nimic nu e mai ușor pentru medic decât să trateze oameni sănătoși. Și-atunci sigur că există un foarte mare interes pentru a exagera. Există un interes uriaș și al managerilor de spitale pentru că acum nu se mai uită nimeni, nu mai zice bine mă tot ce ceri tu manager de spital acum cam costă. CNAS, Ministerul Sănătății dau bani cu ochii închiși. Exagerezi pericolul coronavirusului, ai bani, ai aparate, și atunci sigur că există un interes. Sigur că toți acești bani aruncați pe fereasră, de la măști până la echipamente medicale inutile, nu vorbesc de afaceri, costă bugetul de stat. Nimeni nu se uită pentru că este pericol”, a afirmat jurnalistul.
 
Nu în ultimul rând, Ion Cristoiu atrage atenția că există și niște interese pentru care medicii au tăcut în timpul stării de urgență, deși nu aveau echipamente, susținând că această tăcere îi face responsabili de foarte multe nenorociri;„Există niște interese. Așa se explică de ce atunci au tăcut când nu aveau echipamente și pentru faptul că au tăcut, sunt responsabili de foarte  multe nenorociri pentru că în România focarele de infecție au fost spitalele. Dacă ei erau corecți, și aveau curaj, și spuneau probabil că se luau măsuri imediat. Nu s-au luat, nu aveau echipamente și atunci sigur că s-au îmbolnăvit și au propagat acest virus. Explicațiile trimit la materialism, ca să-l citez eu pe Marx”, a mai spus jurnalistul.