ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimele zile, oficiali din Ministerul Sănătății și guvernanții au vorbit despre înmulțirea cazurilor de coronavirus și pericolul care îi poate paște pe români: extinderea îmbolnăvirilor și revenirea la starea de urgență. Mai mult, Raed Arafat a declarat sâmbătă seara, la Digi24, că este posibil să se amâne faza următoare de relaxare, în contextul bilanțurilor care arată o creștere constantă mare a cazurilor de coronavirus.

Jurnalistul Mirel Curea a postat sâmbătă seara, pe contul de Facebook, un mesaj în care explică modul în care au apărut cifrele care îi îngrijorează pe oficiali. El remarcă faptul că testările se fac pe grupele de risc, nu comunitar. Astfel, creșterea există, chiar dacă la nivel global se poate vorbi despre o scădere, scrie EVZ.


„Am explicația creșterilor: testările se fac țintit!

Postarea de mai jos a generat câteva telefoane de la persoane foarte bine informate, care mi-au răspuns la o întrebare majoră: Ce este cu creșterile astea în dinamica infectărilor cu Coronavirus în rândul populației din România?

Răspunsul este că Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică din toată țara, nu testează comunitar, ci doar țintit în grupele de risc, mai precis în unitățile care aparțin de Direcțiile de Asistență Socială. Și mai exact, în căminele de bătrâni
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile
Actualizare 19.06.2020
Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:
[…]
9. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună;
10.Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – de 2 ori pe”, a scris Mirel Curea în postarea de pe Facebook.

În ultimele zile, mesajele ce vizează riscul extinderii cazurilor de coronavirus s-au intensificat.

„Ne aflăm în a patra zi cu peste 300 de cazuri noi, în a treia perioadă de relaxare. Sunt creșteri asumate de noi, dar nu putem gestiona fără ajutorul populației. Menținem în continuare precauțiile, normele și regulile și considerăm că, dacă normele sunt respectate, putem gestiona și această creștere”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Este posibil să se amâne faza următoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus” a declarat  afirmat și șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a explicat că există îngrijorare privind evoluția numărului de infectări, în condițiile în care din etapa a doua de relaxare oamenii nu au mai respectă regulile ca în faza întâi.