ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Mirel Curea comentează decizia USR și PLUS, după cele două formațiuni au formulat unul dintre criteriile de integritate pentru candidatul la prezidențiale. Protocolul Alianței celor două formațiuni prevede criteriile de excludere a candidaturii celor cu probleme de ordin penal și a foștilor colaboratori ai poliției politice comuniste. Mirel Curea arată în textul din Evenimentul Zilei că acest protocol conține o prevedere „mai mult decât bizară”, aceasta fiind: ”Nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, majore fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990”.
 
„Altfel spus, vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței USR-PLUS cei care au fost colaboratori ai Securității, dar doar aceia care la data recrutării erau minori”, scrie jurnalistul, amintind celor care au uitat „că  în ochii poliției politice comuniste, începând cu vârsta 12 ani, orice copil devenea apt pentru a fi recrutat ca informator!”.


”Despre cea mai imorală linie de muncă a Securității, transformarea copiilor în spioni ai părinților, colegilor și dascălilor lor, s-a vorbit foarte puțin, chiar și securiștilor fiindu-le jenă de acest subiect. Atunci, ce i-o fi apucat pe Dan Barna și pe Dacian Cioloș, șefii celor două formațiuni care se prezintă a fi coborâte direct de sub aripile pure ale arhanghelilor cerești, să trateze în mod expres această categorie în Protocol? Mai întâi, să vedem ce era cu elevii-informatori ai Direcției a I-a, Informații Interne, a Securității Statului, după care răspunsul va veni de la sine”, continuă jurnalistul, trecând în revistă criteriile în baza cărora erau recrutați elevii minori. Și cum deveneau aceștia, în baza unei „fișe de colaborator în rândul elvilor”, turnători cu acte-n regulă. Victimele micilor turnărori ajungeau să fie colegi, profesori, vecini sau parteneri de  joacă, dar și rudele sau prietenii de familie ai părinților.

„După terminarea liceului, odată deveniți adulți, în funcție de noul traseu pe care pășeau și de nevoile Securității, foștii elevi-colaboratori al Securității fie își continuau activitatea ca informatori cu angajament olograf, fie erau abandonați”, explică Mirel Curea.

Revenind la protocolul Alianței USR-PLUS, jurnalistul concluzionează că grija pe care liderii celor două formațiuni o manifestă în includerea unei astfel de prevederi, unică în peisajul politic din România după 1989, nu poate avea decât o explicație: există oameni care au semnat angajamente cu Securitatea când erau minori chiar la vârful celor două partide.

Citiți textul integral AICI.