ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul economic Cristian Dogaru atrage atenția că ordonanța de urgență a Guvernului ce prevede amânarea ratelor bancare pentru debitorii care își pierd sursa de venit în urma măsurilor pentru combaterea răspândirii coronavirusului nu ar fi în avantajul datornicilor, ci al băncilor. El motivează că, de fapt, ratele nu sunt înghețate pur și simplu pentru câteva luni, timp în care debitorul iese din criză și începe să aibă din nou venituri, ci că dobânzile neplătite vor fi incluse în principal, iar debitorul, când va relua plățile, va avea de achitat „dobânda la dobândă”. Chiar și în cazul în care debitorul nu s-ar mai redresa din punct de vedere financiar, statul garantează plata acestor dobânzi amânate. 

„Am sperat ca forma în care va apare proiectul de OUG privind amanarea ratelor bancare va presupune suspendarea platii ratelor pentru debitorii care își pierd jobul, urmând ca aceștia sa își reia plățile după un numar de luni, din punctul în care fusese întrerupt calendarul de rambursare. 

Ei bine, nu, ministrul Câțu a avut o ideea mai buna...pentru banci. Dobanzile neplatite vor fi incluse în principal iar după 6 luni debitorii vor ajunge astfel sa plătească dobanda la dobanda. În felul asta bancile chiar nu au de ce se plânge, Câțu le-a oferit pe tava o creștere a activelor bancare absolut fără riscuri. Pentru ca nu numai ca BNR le permite sa nu facă provizioane pentru creditele pentru care nu se vor mai plati rate, dar statul garantează plata acestor dobanzi amanate în caz ca debitorul își pierde sursele de venituri. Ce poate fi deci mai frumos pentru o banca? 

Ma intreb dacă nu cumva fixarea unei perioade de 9 luni a avut drept scop maximizarea profitului bancilor și nu protejarea debitorilor o vreme mai lunga. Îmi făceam iluzii ca în caz de criza, riscurile ar trebui cumva să se imparta intre banci și debitori. Toți avem de pierdut în cazul unei pandemii, unii pierd joburi, alți scad la cifra de afaceri iar unii ne zâmbesc în final doar din fotografii. 

Ei bine, bancile nu pierd nici în acest caz nimic. Nu fac provizioane deci nu își reduc profitul. Primesc pe tava o dilatare a valorii imprumuturilor, iar dacă debitorii nu mai plătesc după suspendarea ratelor, plătește statul”, atenționează jurnalistul economic Cristian Dogaru într-o postare publicată joi seară pe contul său de Facebook.