ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Matei Dobrovie (PNL) a anunțat duminică pe social media, chiar de Ziua Mondială a Libertății Presei (3 mai), lansarea Fondului de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova, prin care presa independentă și calitativă de dincolo de Prut va primi sprijin din partea României pentru a rezista și activa onorabil într-un context dominat de propaganda rusă și de contracte dictate de afilierea politică. 

„Azi de Ziua Mondială a Libertății Presei, lansez public „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”, proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut.

Este un proiect de suflet și le mulțumesc tuturor jurnaliștilor și experților din R.Moldova care m-au ajutat în elaborarea sa. Sunt jurnalist și știu ce greu vă este!

Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă și dezinformare la care sunt supuși cetățenii R.Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forțelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanțări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii”, a scris deputatul Matei Dobrovie (PNL) duminică, pe Facebook.

Programul de finanțare RoAid - Media este destinat atât instituțiilor media - trusturi, dar și redacții mici, jurnaliști independenți, bloggeri / vloggeri, videografi/fotografi -, precum și organizațiilor neguvernamentale pe mass-media din R. Moldova și România. Toate activitățile finanțate trebuie să se desfășoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Un buget total de 1000000 euro alocat programului RoAid – Media urmează să fie împărțit între două instrumente financiare: „Consolidarea Mass-Media” (750.000 de euro destinați trusturilor de presă, agențiilor de știri, televiziunilor ș.a. cu experiență dovedită de minimum 3 ani) și „Jurnalistul independent” (250 000 euro destinați jurnaliștilor, redacțiilor mici, posturilor de radio și inovatorilor în mass-media).

Instituțiile de presă și jurnaliștii independenți din R. Moldova care doresc să acceseze aceste fonduri pot consulta detaliile expuse pe larg pe website-ul deputatului Matei Dobrovie.