ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt Bianca Felea-Darian. Bunicul meu dinspre tată a fost frate cu părintele Ilarion Felea. «Această carte, după părerea mea, este cea mai bună operă a Ortodoxiei românești, de până acum. Părintele Ilarion Felea este cu adevărat un geniu liturgic al teologiei ortodoxe, al Bisericii Ortodoxe». Aceste cuvinte au fost spuse de către Parintele Justin Pârvu în prezentarea operei "Spre Tabor”, scrisă de Parintele Ilarion Felea si publicată cu osârdia obștii Mănăstirea Petru Vodă (Paltin).

Regret că nu am ajuns mai devreme aici să-i mulțumesc personal părintelui Justin Pârvu pentru respectul acordat părintelui Ilarion Felea și pentru ajutorul dat la tipărirea operei "Spre Tabor” și a celorlalte lucrări. Îi mulțumesc însă acum cu smerenie, la un an după ce a trecut la cele veșnice, pentru tot ce a făcut și face încă de acolo de unde este pentru valorile și identitatea acestui popor al nostru.

Mulțumesc de asemenea Mănăstirii Petru Vodă pentru tot ceea ce face pentru memoria unchiului meu și îi mulțumesc personal maicii Fotini pentru invitația de a fi azi, 15 iunie 2014, împreună cu familia mea aici, în acest loc binecuvântat.

DIN RELATĂRILE FRATELUI PR. ILARION FELEA

Mi-amintesc cum bunicul meu Miron, veteran de razboi și doctor în Drept și unchiul Victor, licențiat în matematică, ne povesteau când eram mici despre fratele lor, unchiul Ilarion, cu care erau și prieteni buni și cu care se întâlneau adesea după slujbă să ia masa împreună, ei având cu toții un cult deosebit pentru familie.

Despre aceste întâlniri unde ei discutau despre mersul lumii ce devenea tot mai tulbure mi-a povestit la București și unchiul meu Ioan Felea, fiul părintelui Ilarion, cu care eu am o legătură foarte apropiată și în prezent, poate și datorită faptului că el a copilărit împreună cu tatăl meu Miron-Onoriu, tatăl meu fiind de altfel și botezat de către părintele Ilarion. Părinții tatălui meu au avut amândoi frați preoți care au fost închiși pentru credința lor. În familia mea au fost șapte generații de preoți.

CUVINTE MEMORABILE DIN JURNALUL PR. ILARION

Iar acum permiteți-mi să vă citesc câteva dintre pasajele care m-au impresionat din jurnalul personal al Pr. Prof. Dr. Ilarion V. Felea tipărit sub titlul „Opera vieții mele – ziuar personal” la Editura Universității Aurel Vlaicu Arad:

«6 august 1927: Schimbarea la față. Sub titlul "Instalarea de paroh”, ziarul "Telegraful român” publică în numărul 59-60 din 19 August 1927 următoarele:

„Ziua de 6 august 1927 a fost pentru comuna noastră Valea-Brad, din prot. Zărandului, adevărată zi de sărbătoare. După ce parohia Valea-Brad rămase vacantă 5 ½ ani – bunul Dumnezeu a rânduit așa, ca tocmai în ziua Schimbării la față a Mântuitorului, să se schimbe și aspectul parohiei văduvite.

Dimineața la ora 7, enoriașii comunei, îmbrăcați în haine de sărbătoare, se prezintă la casa noului paroh, Ilarion Felea, însoțiți de cântăreții bisericii. Doi voinici flăcăi, purtau drapele împodobite cu cununi de flori. Tânărul paroh Ilarion Felea îi întâmpină cu cuvintele „bine ați venit, dragii mei”, la care credincioșii îi răspund într-un glas: "Trăiască părintele nostru”.

După cuvintele adresate enoriașilor din partea Părintelui Miron Popoviciu din Mihăileni, care venise să ia parte la această sărbătoare, le rostește o rugăciune și convoiul pleacă spre sf. Biserică, în depărtare de 1 ½ km, înconjurând pe noul paroh, însoțit de Părintele Miron Popoviciu. În frunte mergeau flăcăii cu drapelele și cântăreții, cântând troparul: „Bine ești cuvântat Hristoase…” [În fruntea convoiului la o distanță de 150 m o ciată de feciori și copii aplecau ramuri de sălci și salcâm și rupându-le le aruncau pe (jos) drum, aducându-ne aminte de intrarea sărbătorească a Mântuitorului în Ierusalim.]

În turnul sf. biserici sunau clopotele (și toaca), vestind tuturora: „ieșiți întru întâmpinare că iată mirele vostru vine”. … Acesta a fost în linii generale cadrul sărbătoresc în care s-a făcut instalarea mea de paroh în comuna mea natală Valea-Brad. Va fi o zi neuitată pentru mine, după cum va fi neuitată și pentru enoriașii mei, cari m-au dorit cu atâta dragoste, m-au susținut cu atâta încredere și m-au primit cu atâta bucurie și entuziasm».

DRAGOSTEA PENTRU TEOLOGIE

«6.VIII. 1937 … Eu mi-am folosit timpul liber cu studiul teologiei. Căci mi-am zis: unii preoți folosesc libertatea pentru a se ocupa cu negoțul, cu politica și cu alte îndeletniciri, cari de cele mai multe ori nu se potrivesc cu preoția. Eu am făcut acest vot (liber): să-mi folosesc timpul liber tot pentru biserică și preoție. Nu voiu regreta niciodată hotărârea aceasta. Deși autoritatea oficială bisericească nu m-a răsplătit cu nimic până în prezent, totuși pe alte căi am dobândit atâta mulțumire în viață, încât jertfa și devotamentul meu față de preoție și ortodoxie mi-au fost răsplătite. M-a răsplătit Dumnezeu și glasul conștiinței .»

În încheiere, aș vrea să vă spun că eu, Bianca, port cu mândrie numele Felea fie și numai pentru aceste cuvinte de suflet din jurnal, din ziua de 28 martie 1928:

«… Sunt fericit că ziua numelui îmi coincide cu ziua nașterii. Până aci viața mi s-a desfășurat tot prin contraste. Am trăit într-un vecinic antagonism cu cele mai intime și mai arzătoare gânduri și simțiri ale sufletului meu. Am oscilat mereu între iluzii și deziluzii. Setea de a trăi și bucuria de viață, împreună cu cele mai scumpe convingeri, îndelung studiate și deplin întemeiate și justificate au primit realizări diametral opuse. Am fost mai ales sincer – ca un copil, optimist și idealist, ca un vizionar.

Decepții: am preamărit în viață fericirea și iubirea și am combătut materialismul și ateismul… Ceea ce constat și experimentez zilnic, este principiul jertfei și al lăpădării de lume și de mine, de aceea învăț ca să ajut pe cei ce suferă și înțeleg ca să percep serviciul divin a Golgotei și a Crucii pe pământ.»

(Cuvânt susținut la mănăstirea Paltin Petru-Vodă, în cadrul unui simpozion dedicat memoriei martirilor din temnițele comuniste, 2015 - via ATITUDINI)

Despre viața Părintelui Ilarion Felea și martirajul din temnița Aiudului, puteți citi în cartea Sfinții Închisorilor cât și la MĂRTURISITORII