ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nucleul dur al procurorilor și judecătorilor cunoscuți, deja, cu afinități față de sistemul pe cale să se destrame, inventat de Traian Băsescu, construit de tripleta Kovesi-Coldea-Livia Stanciu și folosit, în ultimii ani, ca armă în jocul politic, protestează, la limita legii, față de modificările operate de ministrul Justiției, Tudorel Toder, săptămâna trecută, scrie jurnalul. ro. Autorul articolului din jurnalul.ro arată că printre procurorii care au fost prezenți la  protestele organizate la sfârșitul săptămânii trecute s-au numărat și personaje controversate, din unitățile de parchet, în special de la DNA, care realizează, conform datelor publice culese de „Jurnalul”, venituri anuale de la stat de peste 2,7 milioane de lei. Asta, potrivit declarațiilor de avere depuse acum doi ani, pentru că, în anul 2018, nu au întocmit și depus astfel de documente, încălcând Legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice.
 
„Jurnalul” a identificat un grup de 15 judecători și procurori care au participat, printre alții, vineri, la protestele de pe treptele Curții de Apel București, Tribunalului Bihor și Tribunalului Cluj.

Astfel, la București au participat, printre alții, Marius Bulancea, fosta mână dreaptă a Laurei Codruța Kovesi, șef de secție în DNA Structura Centrală, menționat în Raportul de Control al Inspecției Judiciare din 2017, care a stat la baza revocării din funcție, un an mai târziu, a lui Kovesi, dar și șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, Dan Romulus Varga, ori controversatul procuror de la Parchetul Militar București, Bogdan Ciprian Pîrlog – cel care a participat la protestele din 10 august 2018, din Piața Victoriei, și care, împreună cu ONG-ul procuroarei DNA Carmen Alexandra Lăncrănjan, cere în instanță desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Tot printre manifestanții cu robă a putut fi identificat și fostul procuror al DNA Oradea, Cristian Ardelean, revocat din această structură, de către Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea procurorului-șef al DNA, Călin Nistor, după ce, în spațiul public, au apărut înregistrări în care se auzea o discuție purtată de șeful lui Ardelean, Ciprian Man, în legătură cu fabricarea unor dosare penale pe numele unor judecători care nu dădeau soluții pe placul DNA Oradea.

De asemenea, unul dintre instigatorii la proteste, dar și la măsuri de blocare a activității instanțelor este fostul membru al CSM, Cristi Vasilică Dănileț, un apropiat al Monicăi Macovei, actual judecător la Tribunalul Cluj.

 

Sute de mii, fără număr

2.723.711,52 de lei pe an încasează de la stat (unii împreună cu membrii familiilor lor, care lucrează tot în sistemul judiciar) 15 dintre cei mai vocali protestatari care au participat la mișcarea de la sfârșitul săptămânii trecute în cele trei puncte descrise mai sus.

Potrivit ultimei declarații de avere, depusă de procurorul-șef de secție din DNA Marius Bogdan Bulancea, în data de 9 ianuarie 2017, acesta a realizat, la vremea respectivă, venituri salariale de 139.123 de lei de la DNA, 27.600 de lei restanțe de la Parchetul General, 10.082 de lei restanțe de la Parchetul Tribunalului Iași și 18.972 de lei restanțe de la Parchetul Curții de Apel Iași. Soția acestuia, Diana Magdalena Bulancea, care este judecător la Curtea de Apel București, a realizat, în aceeași perioadă, venituri salariale de 77.648 de lei de la MAE, 32.013 de lei de la Curtea de Apel București, 104.836 de lei de la Tribunalul Iași și 1.548 de ei de la Institutul Național al Magistraturii. În total, numai într-un singur an fiscal, familia Bulancea a realizat venituri de la stat de 411.882 de lei.

Actualul șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, Dan Romulus Varga, a depus ultima declarație de avere în 14 iunie 2016 și, potrivit acestui document, a realizat venituri anuale de 118.235 de lei de la PÎCCJ, 10.216 lei de la CSM, 584 de lei de la INM, 14.269 de lei de la EJTN, 20.082 de lei de la Ministerul Justiției și 78.372 de lei de la Parchetul Tribunalului Satu Mare. Întrucât atât numele, cât și locul de muncă și veniturile salariale ale soției sunt menționate „confidențial”, Varga a realizat în acel an fiscal, de la stat, 241.713 lei.

Procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog a depus declarația de avere în 31 mai 2017, iar din acest document reiese că a realizat venituri de 131.783 de lei de la Parchetul București, fiindu-i decontată și chiria, în cuantum de 30.720 de lei. Soția sa lucrează la Consiliul Legislativ, de unde a realizat venituri salariale de 50.265 de lei. În total, familia procurorului Pîrlog a încasat de la stat, în 2016-2017, 212.768 de lei.

Printre protestatarii în robă s-a mai numărat un alt personaj controversat. Este vorba despre procurorul Radu George Bucurică, de la Parchetul Tribunalului Caraș-Severin, din a cărui ultimă declarație de avere, depusă în 6 iunie 2017, rezultă că a realizat venituri salariale de 115.759 de lei pe an.

Articolul integral poate fi citit AICI.