ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe anunță că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la București după ce, în cadrul vizitei private a președintei Novak Katalin în țara noastră, "au fost lansate mesaje publice neadecvate". Este vorba, între altele, de un clip video cu imnul așa-zisului „Ținut Secuiesc” cu mesajul ei „Doamne, nu lăsa Transilvania să rămână pierdută”/ „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” (VIDEO mai sus).

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MAE, reacția a venit în urma mesajelor publice transmise de președinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România. În ciuda acestei reacții Novak Katalin nu și-a retras filmarea și nici Facebook nu a sancționat-o deși este un act oficial revizionist la adresa altui stat.

"MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României", se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanță cu relațiile de bună vecinătate și colaborare dintre România și Ungaria.

"În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declarației de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)", precizează MAE.