ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kazahstanul, o fostă republică sovietică, își marchează distanțarea față de Rusia anulând din nou parada militară de „Ziua Victoriei”, 9 mai, una dintre sărbătorile specifice erei sovietice, marcată anual cu fast la Moscova, dar și la Bruxelles, unde este numită „Ziua Europei”. Pe 9 mai 1945 s-a încheiat al Doilea Război Mondial, câștigat de SUA, URSS, Marea Britanie și statele europene occidentale (mai puțin Germania), aceleași care, mai târziu, aveau să fondeze C.E.E., transformată ulterior în U.E. 

 
Kazahstanul nu va organiza luna viitoare tradiționala paradă militară de Ziua Victoriei, care a fost anulată prima oară pe 9 mai 2020 în contextul epidemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut joi, 13 aprilie 2022, de către Ministerul Apărării de la Nur-Sultan, care nu a dat nici o explicație privind motivele acestui gest cu posibile conotații simbolice.

Ziua Victoriei a fost timp de decenii una dintre cele mai importante sărbători unionale din URSS, marcând capitularea Germaniei naziste în 1945. La Moscova, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, sărbătoarea a devenit mai grandioasă, Kremlinul folosindu-se de ea pentru a prezenta cele mai noi echipamente militare și pentru a lăuda sacrificiile milioanelor de soldați sovietici care au murit în război, informează Știri pe Surse

Multe foste republici sovietice, cum ar fi Kazahstanul, au organizat în mod tradițional, la rândul lor, sărbători de Ziua Victoriei, deși acestea au avut tendința de a fi mai discrete. Iar asta, în funcție și de orientarea decidenților politici, dar și de capacitățile militare care puteau fi etalate.

Se crede că aproximativ 125.000 de soldați sovietici de origine kazahă au murit în război, iar un număr necunoscut de soldați au dispărut în misiune.

Chiar dacă parada nu se va mai desfășura, aproximativ 50 de evenimente publice în onoarea veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial și a forțelor armate naționale vor fi organizate în întreaga republică, a precizat Ministerul Apărării din Kazahstan.

De asemenea, acesta a anunțat că suspendă paradele și pentru o altă sărbătoare militară, Ziua Apărătorilor Patriei, marcată pe 7 mai.

Prin urmare, Armata Kazahstanului pierde două ocazii tradiționale de a ieși la defilare, pe 7 și pe 9 mai. 

Ne întrebăm dacă, în contextul războiului din Ucraina, având în vedere că Moscova ar putea organiza pe 9 mai defilări și mai grandioase pe propriul teritoriu, precum și mișcări tactice de amploare în Ucraina, Bruxelles-ul va lua în considerare să renunțe la celebrarea - în tandem cu Moscova, paradoxal - a zilei de 9 mai sau va muta „Ziua Europei” la o dată ulterioară, ca să nu coincidă cu „Ziua Victoriei” lui Stalin. 

 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews