ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului clujean de limba maghiară Szabadság, că vizita șefului statului în Ținutul Secuiesc ar fi trebuit să aibă loc în 2015, nu abia acum, dar este un mesaj că ia în considerare zona ca pe o "entitate", potrivit news.ro.

„Ar fi fost bine dacă această vizită era în 2015 și nu în 2017, deoarece vizita de acum poate fi considerată un pas în vederea alegerii sale pentru un nou mandat, mai ales că, de când este președinte, nu a transmis niciun mesaj și nu a făcut nimic pentru alegătorii maghiari. La alegerile prezidențiale, majoritatea maghiarilor a votat cu Klaus Iohannis”, a spus liderul UMDR, potrivit traducerii interviului oferită de formațiune.

El afirmă că, imediat după vizita din Secuime, Iohannis a mers la Mărăști, pentru a comemora luptele din Primul Război Mondial, având astfel grijă "ca nu cumva să fie acuzat de prietenie cu comunitatea maghiară".

„Până în prezent, nu a existat o astfel de vizită prezidențială în care șeful statului să se întâlnească în același timp cu toți liderii administrației locale din Ținutul Secuiesc, iar aceasta poate fi considerată chiar un mesaj din partea lui, și anume că ia în considerare Ținutul Secuiesc ca pe o entitate. Am cerut președintelui, printre altele, să se folosească de drepturile pe care le deține - în calitatea sa de președinte- și să își asume rolul de mediator atunci când se accentuează atitudinea anti-maghiară, tocmai pentru a exista un factor de echilibru și pentru a tempera atitudinea majorității", a spus liderul Uniunii

El a reamintit propunerea făcută în 2015, ca președintele țării să fie inițiatorul unui nou pact dintre majoritate și minoritate, "iar acest lucru este de actualitate și foarte necesar și în 2017".