ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a mers în SUA, unde s-a plâns americanilor. Mai exact, asistentului secretarului american de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Hoyt Yee, căruia i-a reclamat faptul că procesul de restituire a proprietăților stagnează în România. Și i-a luat apărarea deputatului fugar Marko Attila.

Aflat într-o vizită de trei zile în SUA, la invitația Hungarian Human Rights Foundation (HHRF), liderul UDMR a spus că recenta condamnare a deputatului Marko Attila reprezintă „începutul unui proces periculos de restaurație, sub masca luptei anticorupție”, și a afirmat că parteneriatul dintre SUA și România include, pe lângă chestiunile de securitate, și problematica respectării drepturilor minorităților.

„De aceea, credem că SUA trebuie să continue să acorde o atenție specială la ce se întâmplă în România”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, diplomatul american a declarat că SUA vor continua să monitorizeze evenimentele din România și că este importantă aplicarea imediată a legislației în materie de restituire a proprietăților.
 
Nu ar fi prima dată când Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Marko Attila. „Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Marko Attila şi suntem întru totul solidari cu el”, declara liderul UDMR în fața colegilor.
 
Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.  În 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alți 7 inculpați, printre care și fostul șef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.