ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Matei Adrian Dobrovie a comentat pe Facebook cel mai recent act normativ adoptat de Ucraina, legea denumită „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, pe care o consideră o nouă lovitură la adresa românilor din Ucraina. Este vorba de legea adoptată joi de Rada supremă despre funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, care întărește utilizarea limbii ucrainene. Documentul stipulează supremația limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcționari până la președinte, precum și amenzi pentru încălcarea dispozițiilor noii legi. Acest text nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat și religios.

„Din păcate ceea ce avertizam încă din octombrie anul trecut s-a întâmplat. Românii din Ucraina mai primesc o lovitură dură de la autoritățile de la Kiev, după legea educației, scrie pe pagina se de Facebook deputatul român Matei Adrian Dobrovie, vice-președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării.

Rada Supremă a adoptat ieri legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. Anul trecut am cerut ca MAE să ia din timp o atitudine fermă față de această lege care pune în pericol menținerea identității etnicilor români, pentru ca să nu ajungem aici.

„Am cerut și sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu aceasta. Din păcate nici aceste demersuri, nici întâlnirile cu Ambasada Ucrainei din București și vizita făcută la Kiev pentru a le explica parlamentarilor ucraineni cum sunt afectate drepturile românilor din Ucraina nu au împiedicat continuarea acestui proces agresiv de asimilare. În contextul în care comunitatea românească, care este una autohtonă, deși nerecunoscută ca atare, reprezintă a treia etnie ca pondere în Ucraina (409.600 români), mi-am propus în mandatul meu să dezvolt o relație politică bazată pe bună-credință cu partea ucraineană de pe urma căreia să beneficieze atât comunitatea românească de pe teritoriul Ucrainei, cât și comunitatea ucraineană stabilită în România. Menținerea identității lingvistice, culturale, religioase a etnicilor români este o prioritate pentru mine și ar trebui să fie și pentru statul român, având în vedere că minoritatea românească din Ucraina întâmpină o serie de probleme:

 - accesul restricționat la învățământul în limba maternă;

-  utilizarea limitată a limbii române în administrație publică și în justiție;

- reprezentarea limitată a minorității române la nivelul administrației publice;

- lipsa reprezentării în Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă);

- încercarea de a descuraja mass-media în limba română.

Ucraina nu poate continua parcursul european, nesocotind drepturile minorităților, unul dintre criteriile de la Copenhaga. Aceste legi adoptate de Rada Supremă nu fac decât să submineze îmbunătățirea relațiilor cu România, care a susținut constant statul vecin în dorința sa de apropiere de UE și în fața amenințării rusești la adresa suveranității și integrității sale teritoriale”, consideră  deputatul român Matei Adrian Dobrovie.
 
Potrivit agenției de presă Bucpress, autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale și anume următorul aliniat: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectului de lege fiind unul inutil și speculativ, subliniază agenția de presă a românilor din Cernăuți