ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doar o lună de la începerea oficială a noului an de învățământ  și la o săptămână de la promulgarea Legii Educației  de către președintele Poroșenko, Ministerul Educației de la Kiev a trimis o delegație reprezentativă în regiunea Cernăuți pentru a întreprinde vizite și controale prin școlile din nordul Bucovinei. În vizorul specialiștilor de la Kiev au nimerit în cea mai mare parte doar școlile cu limba română de predare.
 
Site-ul BucPress.eu se întreabă dacă nu cumva aceasta nu este decât o o metodă de răzbunare a Ministerului Educației de la Kiev pe acele instituții de învățământ cu limba română de predare, din regiunea Cernăuți, care și-au arătat nemulțumirea față de noua Lege a Educației, ce va lichida în cel mai apropiat timp învățământul în limba minorităților naționale din Ucraina, inclusiv, în limba română.

Sau e o nouă încercare de a-i intimida pe profesorii români, și așa mult prea speriați de această lege, care îi va obliga, fie să se reprofileze sau să părăsească locul de muncă, pentru a aduce cu forța limba ucraineană în totalitate în școlile minorităților naționale, despre care peste un anumit timp ne vom aminti ca și despre evenimentele istorice care au avut loc în țara noastră cu mulți ani în urmă.

Mulți dintre profesorii din regiunea Cernăuți afirmă că un asemenea control din partea Ministerului chiar în primele zile de la începutul noului an de studii n-au mai întâlnit până acum. Ei sunt siguri că aceste vizite neanunțate în școlile românești din nordul Bucovinei sunt întreprinse cu scopul de a liniști spiritele și de a-i convinge pe profesori că noua Lege a Educației este foarte bună și că nu merită să  ne revoltăm în continuare.  E bună ea pentru cine e bună, dar pentru școlile românești din Ucraina această Lege, în special articolul 7, constituie un mare pericol, cel al dispariției cu desăvârșire a învățământului în limba română, notează site-ul românilor din Cernăuți.

Luni oficialii de la Ministerul Eduației  din Kiev au vizitat câteva școli din raioanele Noua Suliță și Herța, marți, urmează să viziteze alte instituții de învățământ cu limba română de predare din raionul Hliboca.