ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kim Jong-un ar putea vizita Rusia în curând pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, probabil pentru a discuta despre furnizarea de arme nord coreene pentru războiul din Ucraina, relatează The Guardian.
 
Concret, Putin ar dori ca Phenianul să vândă Rusiei artilerie și rachete antitanc, pe care Moscova le-ar putea folosi în Ucraina, în timp ce Coreea de Nord ar căuta tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliți și submarine cu propulsie nucleară, precum și ajutor alimentar, scrie Agerpres.

Angajamentul lui Putin cu Coreea de Nord este la fel de vechi ca și președinția sa. Dar relația a fost, în general, mai mult exotică decât practică. Adevăratul partener al Rusiei a fost Coreea de Sud, care s-a clasat în mod constant printre primii 10 parteneri comerciali ai acesteia, cu un volum comercial de aproape 30 de miliarde de dolari în 2021.
 
Coreea de Nord nu a fost niciodată un partener atractiv și a fost supusă unor sancțiuni foarte restrictive pe care Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a ajutat să le elaboreze. Până când a invadat Ucraina, Rusia a încercat să le respecte în litera și spiritul lor.

Totul s-a schimbat odată cu războiul. În mai 2022 - într-o evoluție care ar putea prefigura începutul sfârșitului pentru regimul de sancțiuni nord-coreene - Rusia (și China) au opus veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi penalizat Pyongyangul pentru o nouă rundă de teste cu rachete.

În iulie 2022, Pyongyang a recunoscut teritoriile Donetsk și Lugansk, ocupate de Rusia (cu puțin peste două luni înainte ca anexarea lor de către Rusia să facă această recunoaștere discutabilă). Apoi, în luna iulie a acestui an, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a apărut la Pyongyang, unde a fost întâmpinat cu o primire fără precedent. Kim a fost văzut arătându-i cu mândrie cele mai recente modele de armament nord-coreean. Printre zâmbete și camaraderie, se năștea o nouă relație.

Deocamdată nu este clar dacă Kim se va întâlni cu Putin, dar relația dintre țările lor este în mod clar în schimbare.
 
Cu toate acestea, New York Times susține că Putin și Kim ar urma se întâlnească săptămâna viitoare la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, pentru a parafa, printre altele, un schimb de armament, tehnologie aerospațială și militară.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews