ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capacitatea școlilor de a oferi o experiență educațională cu ajutorul mijloacelor online de comunicare este o condiție esențială pentru viitor, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres

„Pe viitor, în ciuda obstacolelor puse de virusul SARS-CoV-2, menținerea legăturii dintre elevi și școală rămâne esențială. Această perioadă a vacanței de vară reprezintă o bună ocazie pentru a ne pregăti în perspectiva următorului an școlar și universitar. Capacitatea școlilor de a oferi o experiență educațională cât mai completă cu ajutorul mijloacelor online de comunicare va fi o condiție esențială în viitor, chiar dacă reprezintă o ruptură față de tradițiile școlii românești. Doar prin asigurarea unei continuități funcționale a actului educațional putem împiedica propagarea pe termen lung a efectelor negative ale actualei pandemii. Nu trebuie să decontăm efectele acestei crize în 2030 sau 2040, ci să ne așezăm, ca societate, pe drumul spre o relansare economică, socială și civică amplă și rapidă”, a declarat președintele republicii, într-un mesaj transmis, vineri, cu prilejul Galei „Teleșcoala”, mesaj prezentat de consilierul prezidențial Ligia Deca.

Klaus Iohannis a subliniat, în mesajul adresat, că anul școlar 2019-2020 a reprezentat pentru cei mai mulți o „provocare neașteptată, dificilă și impredictibilă”.

„Începând cu luna martie, procesul educațional din școlile românești, așa cum îl știam, s-a oprit sub imperiul nevoii de a asigura siguranța elevilor, profesorilor și familiilor acestora în contextul epidemiei de COVID-19. Educația s-a mutat, astfel, treptat, în mediul online și nu a fost deloc ușor să ne adaptăm noii paradigme. Pentru elevi, această perioadă a fost una complexă, trăind experiențe diferite, în funcție de posibilitățile tehnice, de implicarea și flexibilitatea cadrelor didactice, de susținerea și resursele părinților. În cazul elevilor din anii terminali, cei aflați în pragul examenelor naționale, era nevoie de soluții rapide, eficiente, care să asigure un acces cât mai facil la educație. Parcurgerea materiei, recapitularea conținuturilor de examen și menținerea unui ritm de învățare s-au realizat prin metode diverse”, a transmis președintele.

Acesta a admis faptul că Teleșcoala a fost o soluție de urgență, care a folosit infrastructura deja existentă a Televiziunii Române pentru a veni în ajutorul elevilor, și i-a felicitat pe profesorii care au pregătit lecții spre a fi difuzate la TV.

„Vă felicit pentru creativitatea și implicarea de care ați dat dovadă, devenind repere pentru elevi și pentru colegii d-voastră. În perioade de criză, este important să fim solidari și să nu ne uităm menirea. Dar aș vrea să vedem și oportunitatea ivită în toată această situație. Un număr mare de profesori cu vocație din întreaga țară au pregătit lecții și au derulat orele online cu elevii lor. Mulți nu s-au limitat la a trimite fișe sau teme, ci și-au ținut orele live, pe diverse platforme de conferință, menținând vie interacțiunea cu elevii lor. Deși nu aveau o formare anterioară pentru predarea online, nici resursele tehnice necesare pentru aceasta, iată că multe cadre didactice au făcut pasul următor, au ieșit din zona de confort și s-au adaptat mediului online. Contactul permanent între elevi și profesorii lor este important nu doar prin prisma transferului de cunoștințe. Cred că putem fi cu toții de acord că educația nu este doar un proces de livrare a informațiilor, ci este reprezentată de întregul mediu școlar în care elevul este încurajat să descopere lumea. Îi felicit pe acei dascăli care în această perioadă nu și-au uitat menirea și au fost alături de elevii lor!”, a transmis, vineri, Klaus Iohannis.