ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a avut, marți, la plenul CSM, un schimb de replici cu judecătoarea Gabriela Baltag, magistrata solicitându-i ca justiția să nu mai fie subiect de campanie electorală și să vegheze ca protocoalele secrete să nu revină în justiție. 
 
Iohannis a declarat, marți, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii că nu dorește să se implice în Justiție, spunând despre el însuși că este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanțului și la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”.

”Eu am venit pentru că am respect pentru CSM și pentru Justiție și pentru că așa ne-am obișnuit să ne vedem cel puțin odată pe an, însă, prin abținerea mea de la implicare în iscuții, vreau să dau un semnal suplimentar că niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amesece în treburile concrete ale CSM și ale justiției. Ca atare, dacă nu vă supărați, eu mă voi retrage și vă las să continuați”, a spus iohahnis, marți, în ședința CSM după ce și-a prezentat dicursul.

În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus președintelui că deja, în discursul rostit anterior, a trasat ”recomandări imperative”.

„Cu toate că aș fi crezut că e reală dorința dumneavoastră de a nu vă implica, tocmai ce mai înainte ați rostit câteva recomandări care par cumva imperative pentru noi. (...) Este adevărat că justița a trecut printr-un an greu, de fapt nu știu când a fost mai simplu. Ne-am bucura  foarte mult și am încredere că veți da semnalul către celelalte două puteri, ca Justiția să nu mai fie obiect și subiect de campanie electorală. Pentru noi ar fi cel mai important acest aspect, pentru că Justția este subiect de campanie electorală de prea multă vreme. Ne-am întrebat ce ar fi politicienii dacă nu ar fi justiție, probabil nu ar mai fi politicieni. Vorbeați despre cetățeni și nu pot să nu mă gândesc că mi-aș dori să vă gândiți la suferințele acestor cetățeni, la impactul unor intervenții oculte, de natura protocoalelor secrete. Aș vrea ca președintele să poată vorbi deschis despre acest lucru. Că este o realitate”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Iohannis a răspuns: „Ați atins puncte sensibile. Cred că este un lucru bun să se discute. Însă acum, după ce eu nu mai sunt în campanie, spun sincer părerea mea. Acea etapă cu protocoalele s-a încheiat demult și voi veghea să nu revină niciodată. Acea etapă de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide în organizarea justiției s-a terminat. Cât voi rămâne eu, garantez că nu se va repeta. Da, este adevărat că intr-o campanie eletorală, într-o Românie normală nu avem ce discuta despre justiție. Justiția se înfăptuiește, nu se discută.

Dar pentru asta, toți actorii implicați – nu numai politicienii, ci si CSM -trebuie să isi asume rolul și responsabilitatea pentru partea de care răspund. În Romînia normală, judecătorii judecă drept, justiția este independentă, iși face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiția și niciun magistrat nu acceptă discuții cu politicieni care încearcă să diriguiască justiția. Împreună, chiar avem șansa să realizăm aceste lucruri și mă bazez pe dumneavoastră”.
 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit marți pe ordinea de zi fiind prezentarea raportului de activitate pentru anul 2019 și alegerea noii conduceri, candidat la postul de președinte fiind judecătoarea Nicoleta Țînț.