ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele republicii, Klaus Iohannis, a făcut joi, 13 mai 2021, o declarație de presă ce s-a dorit a fi despre diminuarea restricțiilor „pas cu pas”. Potrivit lui, se elimină începând cu 15 mai obligativitatea purtării măștii în exterior (cu excepția locurilor considerate aglomerate), restricțiile asupra agenților comerciali și restricția de a circula noaptea. În revanșă, președintele a pronunțat de 17 ori cuvinte care încep cu „vaccin” și a declarat că nu există altă cale de a ieși din pandemie în afară de vaccinare.

Redăm, pe scurt, cele mai importante idei din declarația lui Klaus Iohannis, pe care o puteți citi integral pe pagina Administrației Prezidențiale:
 
„Eu nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu România dinaintea pandemiei”.

„Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm! Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare... Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate.”

„Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este.”

„Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții,... cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spațiile din interior.”

„A doua măsură care intră imediat în vigoare este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și, simultan, se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali.” 

„Câteva detalii - avem, bunăoară: nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie maximum 70 de persoane; nunți, botezuri, mese festive în interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul crește, de la 1 august numărul crește. Dar, și aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți.”

„Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanți este restricționat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească.”
 
„În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Deci, avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum.”

„Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați.”
 
******* 
 
Este important de menționat, în context, că declarația președintelui survine la un an de la instaurarea stării de alertă, când același Klaus Iohannis făcuse un anunț despre o eliberare treptată și anunțase prima oară condiționarea acesteia de purtarea măștii. 12 luni mai târziu, avem același discurs despre normalizarea etapizată, dar instrumentul de condiționare nu a dispărut, ci s-a schimbat din mască, în vaccin.

Pentru a înțelege cât din ceea ce anunță astăzi Klaus Iohannis va fi în avantajul nostru, al oamenilor de rând, e util să ne amintim câte dintre promisiunile optimiste de acum un an s-au împlinit și cât timp a trecut până la a fi luate înapoi.