ACTUALIZARE 20:00: Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, joi la ora 19:00, în cadrul căreia a îndemnat poporul român să participe la Referendumul național pe teme de Justiție inițiat de el și care se va desfășura pe 26 mai, concomitent cu alegerile europarlamentare.
 
 "Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul și am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot la referendum și la europarlamentare! La referendum avem două întrebări: prima întrebare - Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? Da, eu sunt de acord și sper și în acordul vostru fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI și o societate europeană pentru România. A doua întrebare: Sunteți de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției? Da, ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană. Avem alegeri pentru Europa, avem un referendum pentru Europa, dar avem mult mai mult. Acest referendum este mai important astăzi decât oricând", a declarat Klaus Iohannis.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ:
 
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea unui referendum național pe Justiție și a anunțat care vor fi întrebările la care cetățenii sunt așteptați să-și exprime punctul de vedere. 

Acesta este comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității și exercitarea funcțiilor și demnităților publice, având în vedere hotărârea Parlamentului României privind solicitarea președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național, consultativ cu privire la probleme de interes național, în temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100, alin. 1 din Constituție, precum și ale art. 2, alin. 1, litera C, art. 11, art. 12, alin. 2 și art. 15, alin. 1, litera C, din Legea nr. 3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului, președintele României decretează:

Poporul român este chemat să-și exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național: 

1. Interizicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție 

2. Interizicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe

Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU la următoarele întrebări:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews