ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:00: Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, joi la ora 19:00, în cadrul căreia a îndemnat poporul român să participe la Referendumul național pe teme de Justiție inițiat de el și care se va desfășura pe 26 mai, concomitent cu alegerile europarlamentare.
 
 "Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul și am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot la referendum și la europarlamentare! La referendum avem două întrebări: prima întrebare - Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? Da, eu sunt de acord și sper și în acordul vostru fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI și o societate europeană pentru România. A doua întrebare: Sunteți de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției? Da, ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană. Avem alegeri pentru Europa, avem un referendum pentru Europa, dar avem mult mai mult. Acest referendum este mai important astăzi decât oricând", a declarat Klaus Iohannis.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ:
 
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea unui referendum național pe Justiție și a anunțat care vor fi întrebările la care cetățenii sunt așteptați să-și exprime punctul de vedere. 

Acesta este comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității și exercitarea funcțiilor și demnităților publice, având în vedere hotărârea Parlamentului României privind solicitarea președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național, consultativ cu privire la probleme de interes național, în temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100, alin. 1 din Constituție, precum și ale art. 2, alin. 1, litera C, art. 11, art. 12, alin. 2 și art. 15, alin. 1, litera C, din Legea nr. 3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului, președintele României decretează:

Poporul român este chemat să-și exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național: 

1. Interizicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție 

2. Interizicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe

Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU la următoarele întrebări:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.