ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a susținut marți seară o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie, el a afirmat că efortul de combatere a înmulțirii infecțiilor cu coronavirus trebuie coordonat la nivel național, european și global. Iohannis a anunțat convocarea miercuri a unei întâlniri cu prim-ministrul interimar și cu ministrul interimar al Finanțelor, pentru a discuta despre măsurile de combatere a efectelor unei potențiale pandemii asupra economiei românești.

„Europa este în stare de mobilizare. În această seară, am avut o videoconferință și am vorbit cu toți liderii statelor Uniunii Europene despre evoluția situației în țările noastre. Protejarea cetățenilor europeni este prioritatea zero și am discutat măsurile necesare care se impun în situația actuală. Cu toții suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecției cu coronavirus. Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuși să gestionăm eficient această criză.

Și numai împreună vom reuși să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens și pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuție cu premierul și ministrul finanțelor publice.

Deși s-au confirmat 29 de cazuri și în țara noastră, ele sunt foarte puține, comparativ cu alte state europene. Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Este esențial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecției.

Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar și modului eficient în care au acționat autoritățile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situație”, este de părere președintele republicii.

Acesta a atenționat că măsurile drastice și restrictive pe care le iau autoritățile, indiferent de disconfortul provocat, sunt în interesul cetățenilor. Pentru el, siguranța este prioritatea maximă, toate celelalte interese trecând pe locul doi. Deși afirmă respectul pentru drepturile și libertățile cetățenești, Iohannis se pronunță pentru adoptarea și implementarea tuturor măsurilor „care se impun”. 

„Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum și oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.

Știu că pentru mulți aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari și pentru a proteja familiile, părinții, bunicii noștri.

Sănătatea și siguranța cetățenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile și libertățile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm și să implementăm toate măsurile care se impun”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.

Președintele a solicitat cooperarea totală a cetățenilor față de eforturile întreprinse de autorități. El îi îndeamnă pe români să respecte „cu strictețe” măsurile luate de Guvern, iar pe concetățenii noștri aflați în Italia, să urmeze recomandările autorităților din peninsulă. Toți cetățenii ar trebui să renunțe temporar la deplasările mai puțin urgente și să evite zonele aglomerate, consideră Iohannis.

„Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectați cu strictețe măsurile luate de Guvern și protejați-vă pe dumneavoastră și pe semenii dumneavoastră!

Vreau să transmit în mod special și un mesaj de solidaritate compatrioților noștri din Italia în aceste momente dificile. Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităților italiene și să ia toate măsurile de prevenție pentru a-și proteja sănătatea. Am cerut tuturor autorităților statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistență. Cu grijă și responsabilitate, vom depăși această perioadă grea”, a susținut Klaus Iohannis.

Președintele solicită unitate națională, informare atentă, acțiuni resposnabile, respectarea măsurilor impuse de autorități. El face apel la calm și la încetarea atât a răfuielilor politice, cât și a căutării unor„vinovați de serviciu”. Totodată, Iohannis a cerut presei să fie „un partener onest al autorităților în combaterea știrilor false”.

„Dincolo de situația epidemiologică și de sănătate publică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea națiunii noastre de a fi unită. Mai mult decât virusul ne pot face rău lipsa de responsabilitate și de grijă față de ceilalți, lipsa de încredere, panica și nerespectarea tuturor măsurilor impuse de autorități.

La fel de nocive sunt în acest moment răfuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral prin găsirea vinovaților de serviciu.

Acum este momentul să fim buni cetățeni, pentru că de asta depind sănătatea și viața noastră și a apropiaților noștri. Noi, românii, am demonstrat că putem câștiga orice luptă, oricât de grea, cu o singură condiție: să fim uniți, să acționăm ca o adevărată familie care își protejează fiecare membru al său.

Suntem cu toții responsabili să ne informăm și să îi informăm pe cei apropiați de toate măsurile oficiale de prevenție și de restricțiile impuse. În aceste momente dificile, pericolul infectării cu Covid-19 este dublat de cel al dezinformării. Trebuie să continue într-un ritm susținut campaniile de informare la nivel național.

Oamenii trebuie să știe ce au de făcut, iar aici dumneavoastră, mass-media, aveți un rol fundamental în a fi un partener onest al autorităților în combaterea știrilor false care pot provoca consecințe nefaste.

Fac un apel ca românii să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obișnuit sunt mai aglomerate.

Noi, românii, avem o vorbă: Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toții comportamentul în aceste zile”, a concluzionat președintele Klaus Iohannis.