ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a emis, marți, decretul pentru prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru încă 30 de zile. Iohannis a declarat că o relaxare a restricțiilor, cum „cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar”, menționând totodată că școlile rămân închise.
 
„Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd că cer cu inconștiență unii politiceni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopulare spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar. Stați acasă, pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Iohannis a adăugat că prin decretul semnat marți, de prelungire a stării de urgență, se pot plafona prețurile medicamentelor și că școlile rămân închise, suspendându-se toate activitățile didactice care presupun prezența fizică.

„Pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu se va putea lua măsura demiterii, în cazul autorităților care nu își fac treaba Decretul menționează explicit posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de persoane din domeniul apărării Termenele de preaviz în cazul personalului sanitar și în apărare se suspendă pe durata perioadei de urgență”, a mai spus Klaus Iohannis.

„În mod evident, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online. Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis, că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor prin continuarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.

”Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți. Am adăugat în decret însă o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator”, a subliniat Iohannis.
 
„Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și continuă să ignore reglementările autorităților. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri! Îi păcăliți pe cei dragi vouă, pe copiii, părinții și bunicii voștri pe care îi puneți în pericol pentru că nesocotiți măsuri luate pentru protejarea vieții voastre și a semenilor voștri. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră și, mai departe, a celor dragi. Nu vă expuneți și nu îi expuneți pe cei de lângă voi! Fiți responsabili și solidari!”, a mai spus Iohanni.
 
Textul integral al decretului poate fi citit AICI.