ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele republicii a promulgat luni legea pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, informează Administrația Prezidențială, citată de Ziare.com. Prin această lege este introdus sistemul de carte de identitate electronică și semnatura electronică. 

„Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinti, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinti, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, prevede actul normativ promulgat de Klaus Iohannis.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii.

„Prin autentificare se înțelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relația sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat”, mai indică PL-x 575/11.12.2017.

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:

"- cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;

- cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă", se mai arată în legea promulgată de președinte.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată pe 11 decembrie 2017, pe vremea guvernului Tudose, a fost adoptată decizional de Camera Deputaților pe 14 iulie 2020 și trimisă spre promulgare în aceeași zi.