Președintele republicii, Klaus Iohannis, a susținut marți încă o conferință de presă la Palatul Cotroceni. În linii mari, ideile exprimate au fost aceleași cu care ne-a obișnuit: glorificarea înăspririi restricțiilor și a rezultatelor acelorași, anunțarea vaccinării în masă a populației, condamnarea punctelor de vedere nealiniate propagandei oficiale ca „fake news” (știri false), susținerea organizării alegerilor parlamentare și culpabilizarea PSD. Pe lângă temele cunoscute, Iohannis a venit și cu aspecte noi, dar previzibile: imperativul reformării „din temelii” a sistemului sanitar în urma incendiului din Spitalul Județean Piatra Neamț și anunțul unei posibile vizite prezidențiale la Chișinău, după instalarea Maiei Sandu la președinția Republicii Moldova.

Klaus Iohannis anunță campania de vaccinare anti-COVID-19 și convocarea unei întâlniri de lucru la Cotroceni pe tema gestionării campaniei naționale de vaccinare. A fost elaborată o strategie de vaccinare anti-COVID-19 și a fost numit un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național.

„Am avut astăzi cea de-a treia ședință cu autoritățile și experții în domeniu pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în condițiile în care, la nivel european, avem motive de optimism și se fac progrese evidente privind apariția noilor vaccinuri. România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie și de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect.

Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii.

În ședința de astăzi, a fost numit și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central.

Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente.

Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar și de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul, precum și programarea populației.

Am solicitat o dată în plus experților, dar și autorităților să comunice clar și transparent aceste măsuri, atât personalului medical, cât și populației în ansamblu”.

Klaus Iohannis anunță că narațiunea autorităților e adevărul, mântuirea și viața, orice teorie sau dovadă contrară fiind ȘTIRE FALSĂ.

„Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care sădesc neîncredere și au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile științifice susțin siguranța și eficacitatea vaccinurilor, a căror apariție este oricum direct condiționată de avizul organismelor științifice de profil, și le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”.

Președintele ridică în slăvi restricțiile și îngrădirile drepturilor omului, spunând că efectele lor se văd deja, dar vor fi depline peste două săptămâni, taman în ajunul alegerilor.

„România va depăși această criză sanitară și sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate.

Dar, atenție, pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menținem cursul actual, să respectăm regulile, și sunt sigur că vom vedea în două săptămâni rezultate și mai bune. În aceste zile, a fi un cetățean corect, responsabil, solidar cu eforturile uriașe ale medicilor înseamnă a da dovadă de simț civic, înseamnă a respecta cu strictețe nomele în vigoare.

Ne dorim aceleași lucruri – să protejăm sănătatea și viața tuturor românilor, să reducem numărul de îmbolnăviri și decese, să avem o relansare economică robustă și să putem redeschide școlile cât mai curând, în condiții de siguranță.

Știm, așadar, ce vrem: să dăm dovadă de solidaritate și să ne concentrăm cu toții pe soluțiile care să ne permită să ajungem acolo”.

Pentru incendiul de la Piatra Neamț nu suntem vinovați cu toții, ci numai PSD-ul. Așadar, parlamentul și sistemul sanitar trebuie schimbate din temelii.

„Înainte de a răspunde întrebărilor dumneavoastră, țin să fac câteva precizări cu privire la tragedia de la Piatra Neamț, care a îndurerat România.

Sunt alături de familiile îndoliate și le urez, încă o dată, multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat imediat și vreau să transmit respectul meu și aprecierea pentru tânărul medic Cătălin Denciu, care și-a pus în pericol propria viața pentru a salva alte vieți.

O spun și eu de ani de zile, o vedem cu toții, sistemul sanitar din România trebuie regândit din temelii. Subfinanțarea și proasta cheltuire a banului public în spitale, lipsa de modernizare, corupția endemică, pe care nu trebuie să ne ferim să o indicăm public, incompetența și neimplicarea, toate acestea au măcinat sistemul nostru medical și i-au făcut pe mulți tineri absolvenți și buni profesioniști să plece în străinătate.

Din martie, acest sistem, și așa împovărat, a avut de dus și bătălia cu noul coronavirus.

Este meritul medicilor noștri că, prin eforturi uriașe, salvează vieți și vindecă pacienți, în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină.

Doar reforme autentice, făcute cu o majoritate care lucrează pentru români, pot schimba cu adevărat toate aceste defecte structurale.

Ne lovim însă permanent de același obstacol: opoziția la schimbarea în bine. Mereu aceiași politicieni cu apucături învechite, care au lăsat România în colaps, secătuită de resurse, iar acum strigă fără rușine de pe margine.

Nu voi comenta ancheta în curs de la Piatra Neamț, pentru că autoritățile competente vor anunța rezultatul acesteia, atunci când o vor finaliza. Dar să nu ne limităm la a-i identifica doar pe cei care au greșit tehnic, punctual, pentru că problema este mai gravă de atât.

Există și un vinovat moral, cel care a blocat guvernul lună de lună în Parlament (și în promulgare la președinție - n.red.) și a cerut oamenilor să nu respecte regulile în plină pandemie (sursa citată? exemple concrete? -n.red.), cu efecte dramatice asupra sănătății cetățenilor noștri.

În același spirit al blocării eforturilor de stopare a pandemiei, autoritățile locale pesediste – este un adevăr pe care trebuie să îl spunem – au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral. (Tot în spirit electoral, președintele apolitic face campanie unui alt partid politic - n.red.)

La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu Direcția de Sănătate Publică sau cu specialiștii Ministerului Sănătății. Autoritățile locale pesediste pun permanent piedici deciziilor guvernamentale, nu alocă resurse suficiente, nu aplică standarde ridicate și preferă improvizații care, în cele din urmă, în mod tragic, fac victime”.

Președintele republicii face campanie electorală PNL-ului de la înălțimea tribunei prezidențiale și le spune românilor ce să facă pe 6 decembrie.

„Această situație nu poate continua așa.

România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea, votul din 6 decembrie este mai important decât oricând, pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucție a României, pe care eu, împreună cu Guvernul PNL, ne-am asumat-o”.

Președintele anunță întâlniri la Cotroceni cu „experții” în echipamente spitalicești. Oameni de știință sau oameni de bișniță? Rămâne de văzut.

„În ceea ce privește situația la zi din sistemul sanitar, mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experții în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secțiile de Terapie Intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale și rețeaua electrică.

Știm că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate. În condițiile suprasolicitării din secțiile de terapie intensivă provocate de pandemie și ale creșterii numărului de pacienți în stare gravă, rețelele de suport pot fi depășite, ceea ce creează riscul major al unor tragedii de genul celei de la Piatra Neamț.

De aceea, am solicitat autorităților o analiză a situației reale a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Aceasta pentru că, în condițiile finanțării deficitare, spitalele dau întotdeauna prioritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service și mentenanță sunt mereu insuficiente”.

Klaus Iohannis, ca un purtător de cuvânt al Guvernului, anunță că ministerul de resort lucrează la un pachet de legi ale sănătății.

„Trebuie să găsim soluții urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate ani la rând.

O altă soluție, pe termen lung, pentru a preîntâmpina situații precum cea de la Piatra Neamț, este preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătății. Însă, vom putea face asta odată cu adoptarea unui pachet de legi ale sănătății, la care lucrează deja specialiștii din Minister, și care poate fi promovat de o nouă majoritate parlamentară, aflată cu adevărat în slujba românilor”.

Acestea sunt declarațiile făcute de Klaus Iohannis marți, la Cotroceni. Puteți citi răspunsurile date de el la întrebările jurnaliștilor pe pagina web a Administrației Prezidențiale

ActiveNews a realizat pentru cititorii săi o selecție de răspunsuri oferite de președinte jurnaliștilor.

Întrebat dacă, așa cum și-a dat Victor Ponta demisia în 2015 după incendiul din Clubul Colectiv, nu ar trebui ca și Ludovic Orban să demisioneze după incendiul de la Piatra Neamț, Iohannis a spus că „nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. În primul rând, este un guvern în funcție de nici un an de zile și a gestionat această criză imensă. Doi: sistemul de sănătate a fost adus în această stare și găsit, găsit fără resurse, fără rezerve, de guvernele pesediste anterioare.

Deci, nu consider că Guvernul Orban trebuie să plece acasă, dimpotrivă, Guvernul Orban și-a asumat guvernarea într-o perioadă când toți ceilalți au preferat să stea deoparte și să comenteze. Asta într-o pandemie nu face bine. Iar această tragedie de la Piatra Neamț ne arată încă o dată, ceea ce am spus demult, felul în care PSD a tratat sistemul de sănătate, a dus aproape la falimentul acestui sistem și după alegeri, cu o nouă majoritate, trebuie întregul sistem reformat, trebuie dusă coordonarea actului medical înapoi la ministerul Sănătății și lucrurile trebuie să fi modernizate, simplificate, îmbunătățite, investiții în spitale noi sunt necesare și sunt deja planificate, investiții în aparatură, dar și în service și în mentenanță trebuie regândite total”.

Dat fiind că președintele a acuzat „conducerea pesedistă” de la Piatra Neamț, o jurnalistă l-a întrebat de ce Guvernul L. Orban nu a realizat depolitizarea managementului spitalelor în perioada stării de urgență, atunci când aceste unități se aflau în subordinea Ministerului Sănătății și nu a administrațiilor locale. Ca de obicei, Klaus Iohannis a dat vina pe PSD și a spus că dacă după 6 decembrie va avea un parlament care să îi asigure un guvern „al lui” se va putea implica personal în modernizarea sistemului sanitar. Jurnalista i-a atras atenția că a avut și în acest an un guvern al lui, iar el a răspuns că nu i-a fost de ajuns: „Argumentația, dacă îmi permiteți, în acest caz este foarte simplă, fiindcă atunci când vom avea o nouă majoritate care se va forma după alegeri în jurul Partidului Național Liberal voi avea un guvern cu care voi putea lucra foarte bine și mă voi implica personal pentru reformarea, pentru modernizarea sistemului de sănătate. Acest lucru pot să îl promit românilor de pe acum. (...) Anul acesta am avut un guvern minoritar, cu o opoziție majoritară care controlează Parlamentul, care în loc să ajute Guvernul în combaterea pandemiei a tras permanent frâna de mână, a boicotat Guvernul, a schimbat ordonanțele de urgență când au ajuns în Parlament, această majoritate PSD-istă care și-a schimbat haina, dar năravul nu”.

Dan Tăpălagă de la g4Media l-a întrebat pe Iohannis că dacă la Piatra Neamț „vinovatul moral” ar fi PSD-ul, cine este vinovat la Sibiu pentru numărul record de infectări cu noul coronavirus. El a răspuns că de vină este faptul că măsurile drastice nu s-au luat mai repede, evitând să numească un vinovat politic și refuzând să continue discuția cu jurnalistul.

„Cred că acolo lucrurile s-au mișcat prea încet și, din păcate, a fost nevoie de un impuls venit de la centru pentru a accelera un pic decizia de carantinare, situație care este extrem de neplăcută pentru orice sibian, și eu sper și cum îi cunosc pe sibieni cred că vor respecta aceste norme în așa fel încât Sibiul să nu mai fie în topul infectărilor din România și după perioada de carantină să revină într-o situație, într-un oraș dintr-o țară în pandemie, dar fără a performa cu recorduri negative.

Din câte am putut să vedem și în media, persoane cu putere de decizie au fost fie eliberate din funcție, fie au renunțat la funcție și cu siguranță se vor găsi alții care lucrează mai concret, mai aplicat și mai eficient.

Jurnalist: Dar, dacă îmi permiteți, așa cum ați așezat responsabilitatea politică la Neamț în sarcina autorităților locale pesediste, aici nu vorbim de autoritățile locale liberale? N-am înțeles, dacă-mi permiteți, răspunsul.

Președintele României: Era vorba de o întrebare”.

Un alt jurnalist a dat exeplul primarului PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, privind organizarea unui târg de Crăciun în municipiul doljean, și contra-exemplul Târgului de Crăciun de la Sibiu, care a fost anulat, întrebându-l pe președinte dacă crede că e posibil să mai aibă loc târguri de Crăciun în România anului 2020. „După părerea mea, organizarea unui târg de Crăciun în plină pandemie, când avem totuși încă aproape 10.000 de cazuri noi în fiecare zi, mi se pare imposibilă și inoportună. Da, aceste târguri de Crăciun în acest an cu siguranță nu se pot organiza.”, a răspuns Klaus Iohannis.

Întrebat mai apoi de altcineva cum vor arăta sărbătorile în acest an, președintele a răspuns: „Sărbătorile vor avea loc, așa cum au loc în fiecare an, fiindcă sunt sărbătorile noastre, însă în acest an vor fi sub semnul pandemiei. Asta însemnând că vor trebui respectate toate măsurile care la momentul respectiv sunt în vigoare. Și, cu siguranță, marile petreceri nu vor putea să aibă loc de această dată, cum foarte multe excursii probabil nu vor putea fi organizate. Dar Crăciunul vine și așa”.

Un jurnalist l-a întrebat apoi dacă se simte responsabil politic de dezastrul de la spitalul nemțean: „în seara tragediei de la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că noi toți suntem vinovați pentru moartea celor 10 pacienți de la Secția de Terapie Intensivă. Aș dori să știu care este partea dumneavoastră de vină și dacă vă considerați vinovat”. 

Klaus Iohannis s-a exclus pe sine din lanțul vinovățiilor și a băgat în loc eterna verigă pesedistă: „O afirmație un pic nerumegată. Nu toți suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare, cei care au fost la conducere, cei care gestionează, în județe, spitalele județene și care nu alocă resurse, care n-au alocat resurse, care nu s-au îngrijit de calitatea personalului, care nu s-au îngrijit de managementului.

Și, în acest sens, sigur, mai vinovați sunt cei care au guvernat mai mulți din ultimii 30 de ani și au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer, desigur, la marele PSD, acesta e vinovatul moral. Vinovatul tehnic, detaliat, va fi găsit de anchetatori în fiecare caz în parte”, a răspuns Klaus Iohannis.

Întrebat fiind de ce, la cinci ani de la Colectiv, România nu poate trata la standarde europene o persoană cu arsuri grave și e nevoie să o transporte din nou în străinătate, având în vedere că în acești cinci ani nu doar PSD a fost la guvernare, președintele a răspuns: „Așa este. A fost, de la sfârșitul lui 2015, un an de zile un guvern tehnic, minoritar, care, din păcate, nu a reușit să miște multe și nici nu s-a așteptat cineva să facă o reformă un guvern interimar, cum și acesta, Guvernul Orban, este un guvern interimar până la alegeri, pe o perioadă foarte scurtă de mandat, cu minoritate în Parlament, și evident că, în aceste condiții, nu cred că s-a așteptat cineva să facă reforme.

Reformele se fac cu o majoritate parlamentară solidă, care sprijină Guvernul și care înțelege nevoia de reformă. Noi am avut din 2016 până la sfârșitul anului trecut diverse guverne pesediste. Ba și le-au dat jos singuri, ba le-au dat jos alții, însă au avut și o majoritate parlamentară care nu le-a folosit la absolut nimic decât la irosirea banului public.

Acum, speranța mea și a multor români este ca după alegeri să se constituie o nouă majoritate parlamentară, o majoritate parlamentară în jurul Partidului Național Liberal, care împreună cu mine poate să se apuce la modul cel mai serios de reformarea marilor sisteme publice -și nu pentru a face reformă de dragul reformei, ci fiindcă altfel România nu poate să meargă mai departe. Este clară nevoia de reformare a sistemului de sănătate, este la fel de clară nevoia reformării sistemului educațional, este la fel de clară nevoia îmbunătățirii arhitecturi a statului și toate acestea se fac și vor putea fi făcute după alegeri, când avem o majoritate serioasă în Parlament cu care se poate lucra.

Nu ca acum, când Guvernul se luptă cu pandemia, iar PSD se luptă cu nu se știe ce, dar pune frână la toate măsurile guvernamentale. Și da, din păcate, încă PSD controlează o majoritate în Parlament, până în 6 decembrie”, a opinat „imparțialul” președinte Iohannis.

Acesta a dat detalii despre o viitoare vizită la Chișinău și despre un posibil ajutor acordat Republicii Moldova, în timp ce Bucureștiul trăiește pe „fonduri europene”.

„Am avut o discuție cu doamna Președinte-ales Maia Sandu ieri, imediat după ce am aflat rezultatul îmbucurător al alegerilor prezidențiale din Moldova. Am felicitat-o pe doamna Sandu și, la invitației domniei sale, i-am promis că voi face o vizită în Republica Moldova imediat după ce va prelua funcția de Președinte al Republicii Moldova. Iar cu Premierul am discutat la foarte puțin timp, cred că la o oră după ce am avut acea convorbire telefonică, și am început să căutăm soluții pentru un nou pachet de sprijin care, cu siguranță, va fi necesar pentru Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.

O jurnalistă căreia îi părea rău de faptul că „după Decizia 55 a Curții Constituționale, instanțele au început să elimine probele obținute prin mandatele de securitate națională” îl acuza pe Ministrul liberal al Justiției, Cătălin Predoiu, de faptul că a ignorat un proiect trimis de Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” care ar fi permis păstrarea acestor probe obținute prin mandate de securitate națională. Jurnalista militantă îi punea în cârcă ministrului Predoiu că nu a schimbat „legile justiției”, că a asistat impasibil la îngroparea „dosarului 10 august” și nu a grăbit desființarea SIIJ. În aceste condiții, ziarista îi sugera lui Iohannis, la capătul unui întreg eseu argumentativ și al unei întrebări cu răspuns indus, oportunitatea mazilirii lui Predoiu de la Justiție în cadrul unui posibil noul guvern PNL, validat după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Personal am fost un promotor al luptei anticorupție din prima zi de mandat. Nu mi-am schimbat opinia și voi rămâne așa până în ultima zi de mandat. Eu cred că România are nevoie de lupta anticorupție și are nevoie de o luptă anticorupție eficientă. De cu totul altă părere a fost și este PSD, care PSD timp de trei ani, cât a stat la guvernare cu majoritate parlamentară, n-a făcut altceva decât să încerce să pună cizma pe gâtul Justiției. Au încercat să facă harcea-parcea toate legile justiției. Parțial au reușit, parțial i-am oprit.

Însă noi trebuie să reparăm tot ceea ce s-a stricat. Noi trebuie să reparăm legislația din domeniul justiției. Noi trebuie să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat, ci pentru a pune la punct o legislație curentă, modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor, unde câteodată, acuma mai rar decât pe vremea PSD, se mai poartă discuția în jurul statului de drept. În paranteză fie spus, ați urmărit probabil că în ultima vreme, când se vorbește în Uniunea Europeană despre state care au probleme cu statul de drept, România nu mai este o temă și aici avem evident contribuția celor 6 milioane de români care au venit și au votat la referendumul de anul trecut în sensul solicitat de mine.

Demersul este unul lung și poate să fi continuat doar cu o nouă majoritate solidă în Parlament, fiindcă după referendum legile justiției nu mai pot fi modificate prin tot felul de ordonanțe de urgență, așa cum au făcut guvernele pesediste pentru a-și scăpa penalii.

Și atunci, împreună cu ministrul Predoiu, am convenit din primăvară să înceapă să lucreze la un pachet de legi care vin să îmbunătățească întreg cadrul legislativ. Esența acestui pachet a fost prezentată public acum o lună și ceva, este în dezbatere publică, este în dezbaterea asociațiilor și este în dezbaterea mediilor de specialitate, iar după alegeri aceste propuneri vor fi prelucrate de Guvern și vor merge în Parlament pentru a da o nouă formă, un nou cadru întregului pachet. (...)

Domnul Cătălin Predoiu a pregătit acest pachet legislativ. Însă, cum alegerile sunt alegeri, nu cred că vă așteptați de la mine să vă spun cine pe ce portofoliu îl văd, dar domnul ministru Predoiu a făcut o treabă bună până aici”, a concluzionat președintele republicii.

De notat că la această ultimă temă de discuție, Iohannis a permis și o a doua întrebare, lucru pe care îl refuzase mai devreme la chestiunea ridicată de ziaristul Dan Tăpălagă despre situația de la Sibiu.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews