ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a declarat că România va asigura în continuare îndeplinirea angajamentelor în direcția unei posturi consolidate pe Flancul estic al NATO, va promova importanța strategică a Mării Negre și va continua susținerea politicii ușilor deschise a Alianței, menționând că țara noastră a crescut deja anul acesta bugetul apărării de la 2% la 2,5% din PIB, scrie Agerpres. 

„Pe palierul NATO, vom urmări implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid, în paralel cu pregătirea corespunzătoare a Summitului de la Vilnius. Vom asigura îndeplinirea angajamentelor naționale care ne revin, în coordonare strânsă cu aliații noștri, în direcția unei posturi consolidate pe Flancul estic. De asemenea, vom promova, în continuare, importanța strategică a Mării Negre și vom continua susținerea politicii ușilor deschise a NATO. Așa cum am mai spus, apărarea începe de acasă. De aceea, România a crescut, începând deja cu acest an, bugetul dedicat Apărării de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut", a transmis șeful statului la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a a amintit că va continua, desigur Parteneriatul Strategic cu SUA: „Evoluțiile din 2022 au fundamentat o agendă extinsă și pragmatică în perspectiva viitoarei runde a Dialogului Strategic dintre România și SUA, prevăzută să se desfășoare la București în această primăvară", a adăugat Iohannis.

Șeful statului a spus că în 2023 țara noastră va aprofunda relațiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanță strategică: Franța, Germania, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria și statele baltice.

„De asemenea, vom continua să dezvoltăm relațiile de cooperare cu partenerii noștri strategici din Caucazul de Sud - Georgia și Azerbaidjan - și vom acționa pentru revitalizarea relațiilor tradiționale cu Armenia. La intersecția demersurilor noastre în plan european și regional va continua să se afle Inițiativa celor Trei Mări. Anul acesta, voi găzdui pentru a doua oară, în numele României, Summitul Inițiativei. Dorim să reconfirmăm Inițiativa ca platformă politică matură, generatoare de investiții și interconectare strategică pe axa Nord-Sud și de conectivitate cu partenerii Inițiativei", a evidențiat președintele Iohannis.