Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu este exclusă revenirea la stara de urgemță în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus, însă o astfel de măsură nu este de dorit. Astfel, șeful statului a făcut apel la populație să respecte regulile stabilite de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19.
 
„Eu mă bazez și m-am bazat în toată această perioadă pe ceea ce recomandă specialiștii. Ei trebuie să analizeze evoluția pandemiei și ei trebuie să intervină la politicieni pentru anumite măsuri care se impun de la caz la caz. Este foarte calr că situația în care ne aflăm acum este foarte îngrijorătoare. Sunt în contact și cu guvernanții, și cu specialiștii și deocamdată credem că, împreună cu românii, avem puterea să respectăm normele și să nu trecem în faze mai complicate administrativ, cum ar fi starea de urgență. Dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Dar eu nu îmi doresc acest lucru, nici românii nu cred că își doresc acest lucru. Haideți să respectăm normele în vigoare", a spus Klaus Iohannis.

În același timp, șeful statului a precizat că în situația în care crește numărul de bolnavi, este destul de greu imaginat cum ar arăta o nouă fază de relaxare. Iohannis a precizat și că, în acest moment, autoritățile poartă discuții cu privire la o nouă prelungire a stării de alertă, care va expira într-o săptămână.
 
 Întrebat dacă este mulțumit de modul în care au reacționat românii în contextul epidemiei de COVID-19 și care crede că este motivul pentru care țara noastră a înregistrat, în ultimele săptămâni o creștere a numărului de îmbolnăviri, așa cum susține GCS, șeful statului a răspuns:
 
”Am văzut că majoritatea țărilor unde au început măsurile de relaxare, a început să crească numărul de persoane infectate. Este, oarecum, o evoluție așteptată, dar noi trebuie să luăm în considerare că o creștere peste măsură nu poate fi tolerată. Nu îmi doresc să reintroducem restricții, dar dacă numărul de cazuri crește în continuare, atunci, probabil, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va începe să propună anumire măsuri restrictive. Românii, în cea mai mare parte, au reacționat foarte bine. Din păcate, sunt exemple negative, le-am văzut și la televizor, și persoane simple, și persoane titrate care nu au înțeles nimic din toată situația și, probabil, va trebui să mai repet de multe ori că trebuie să purtăm mască și să păstrăm distanța”.

Președintele a mai precizat că, în acest moment, sistemul sanitar din România, face față numărului de cazuri de COVID-19, însă ”ne apropiem periculos de mult de limita superioară a sistemului de ATI și trebuie să avem foarte mare grijă”.

”Până acum, medicii și-au făcut treaba, dar cei care trebuie să își facă cel mai bine treaba sunt oamenii simpli care trebuie să se protejeze pe ei și să-i protejeze și pe ceilalți”, a conchis Klaus Iohannis.