ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a participat marți la comemorarea luptelor de acum 100 de ani, din Primul Război Mondial, din zona Mărăști. Președintele a vizitat mausoleul, a depus o coroană de flori, a ținut un discurs și a înmânat Drapelul Comemorativ „Centenarul Bătăliei de la Mărăști”.

Cu această ocazie, șeful statului a declarat că bătălia de la Mărăști este un simbol că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii și că pentru România proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace. El a arătat că bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului și a fost înfăptuită prin jertfa de sânge a militarilor români, conduși de mareșalul Alexandru Averescu, generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.
 
„În numele statului român, am venit aici pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn și respectat. (...) Locul în care ne aflăm astăzi s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei. El este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că Marele Război amintește ce au însemnat ura și dezbinarea și cât de importante sunt pentru continentul Europa unitatea, solidaritatea și pacea.

„Cea mai sinceră expresie de mulțumire pentru această moștenire lăsată de înaintași este să contribuim, împreună, la materializarea unui proiect de țară care să consolideze România ca stat european. Un stat în care legea este egală pentru toți, o patrie a tuturor cetățenilor săi, o țară tolerantă și incluzivă”, a afirmat Iohannis.

„Vă chem să ne unim eforturile pentru a întări acest proiect, ceea ce înseamnă, implicit, dezvoltarea și progresul țării noastre în ansamblu, dar și a fiecărei comunități locale. Să marcăm Centenarul Marii Uniri printr-un angajament concret, nu festivist ori declarativ, pentru o Românie unită și prosperă, puternică și educată! Să transformăm câmpiile jertfei de acum 100 de ani în locuri ale împlinirii pentru urmașii eroilor pe care astăzi i-am cinstit!”, a conchis Iohannis, informează Agerpres.

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie pentru Armata Română în vara anului 1917, plătită cu prețul a 1.469 de morți și 3.052 de răniți. Ofensiva de acum un secol a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 3,50, și s-a încheiat pe data de 19 iulie, Armata a 2-a română fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.

Frontul a fost spart pe o lungime de circa 30 de km și circa 20 de km în adâncime, determinând retragerea dezordonată a armatelor germane și austro-ungare spre munții Vrancei, potrivit lucrării ”Istoria militară a românilor”, Editura Militară, ediția 1992.

Succesul obținut la Mărăști a însemnat eliberarea a 30 de localități, o zonă de circa 500 de km pătrați, determinând comandamentul Puterilor Centrale să deplaseze noi forțe în această zonă și deopotrivă să întărească efectivele Armatei a 9-a germane, comandată de feldmareșalul August von Mackensen.

Mausoleul de la Mărăști, situat la nord-est de șoseaua dinspre Panciu, pe versantul estic al comunei Mărăști, menține în memoria colectivă faptele de vitejie ale celor implicați în această primă bătălie importantă din vara anului 1917 împotriva armatelor germane și austro-ungare. Piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 de ”Societatea Mărăști”. Mausoleul a fost construit în mai multe etape, lucrările fiind definitivate în 1938. În 1940-1941 au fost reînhumate osemintele eroilor.