Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că guvernarea PSD a eșuat, reproșându-le social-democraților că nu termină cu „asaltul asupra justiției”.  Iohannis a anunțat că a decis să facă o reconsultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului din 26 mai.
 
„Vom avea referendum pe 26 mai. Acum este un lucru cunoscut că guvernarea PSD a eșuat. Mult promisele spitale regionale nu mai există nici pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoare. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD. Cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiției nu se mai termină. (...) Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți. O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernării PSD. (...) Este obligatorie reglementarea acestor OUG, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestora la CCR.
 
Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o consultare a Parlamentului României. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient și mai puternic.

 Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanțe de urgență în aceste domenii, Justiție, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaștem voința suverană a românilor”, a spus Klaus Iohannis.