ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:44 După lovitura primită de la CCR, președintele Klaus Iohannis recurge la ultima cale de atac pe care o mai are, aceea de a retrimite legea bugetului în Parlament pentru a fi reanalizată. Iohannis a ieșit într-o conferință de presă în care a acuza că bugetul rămâne bazat pe cifre false, pe bani pe care Guvernul în realitate nu-i are, este croit greșit, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. 

”Decizia de azi a CCR cu privire la legea plafoanelor demonstrează încă odată, dacă era nevoie, că PSD legiferează neconstituțional și prost, dar și imoral.  În ce privește legea bugetului de stat, nu voi comenta decizia Curții, dar bugetul rămâne unul bazat pe cifre false, croit greșit. Acesta rămâne bugetul rușinii naționale. Este cel mai slab guvern din istoria post-decembristă, un guvern PSD-ist al imposturii și incompetenței a croit un buget pe măsura sa. Bugetul e croit pe un scenariu fantezist, care pune în discuție respectarea tratatelor internaționale și a legislației în domeniu.

Bugetul prevede o creștere enormă a sumelor alocate partidului, sume de care PSD beneficiază cel mai mult, ni se spune cu cinism de către PSD, că nu se poate mări la timp alocațiile copiilor. Guvernul e disperat să facă rost de bani și inventează măsuri care sfidează nu numai logica economică cât și bunul simț.

Faptul că apar peste noapte inițiative precum ordonanța lăcomiei sau mai nou intenția disperată a PSD de a pune mâna pe rezerva de aur a României arată că nici măcar PSD nu are încredere că bugetul lor poate fi realizat, de aceea se caută noi și noi soluții extreme pentru a face rost de bani. 


Principalul vinovat pentru că România nu s-a dezvoltat în ultimii ani este PSD. Efectele acestei guvernări dezastruase, trebuie limitate. Și nu voi ezita nicio clipă să contest vreo măsură care afectează cetățenii români și buna funcționare a statului. Bugetul pesedist prevede o reducere semnificativă a cheltuielilor pentru investițiile din bugetele locale. Guvernarea PSD a eșuat”, a declarat.
 
Știrea inițială

 Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituțional, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sursele citate au menționat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Pe 22 februarie, șeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs.

În documentul transmis CCR, președintele arăta, printre altele, că Legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului și atribuțiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Klaus Iohannis spunea că nu a fost respectată nici atribuția Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declarația de conformitate semnată de prim-ministru și ministrul Finanțelor Publice.

El invoca și adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Potrivit lui Iohannis, în fișa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăsește o declarație de răspundere a premierului și a ministrului de Finanțe, așa cum prevede legislația.

Președintele preciza și că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală, potrivit cărora, "ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Șeful statului susținea, totodată, că raportul privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecția acesteia pe anii 2020 - 2022 a fost depus de către Guvern, conform obligației sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situație care ignoră evoluțiile la nivelul economiei mondiale și europene.