ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


„Nu accept... nu pot să legitimez. Eu îmi doresc o Românie fără PSD... Eu lupt pentru o Românie normală. Nu e loc pentru o asemenea dezbatere. Am dovedit în ultimii că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut acest lucru cu folos. Am dovedit că știu să reprezint România bine”. Sunt câteva din frazele pe care a pedalat președintele Klaus Iohannis în timpul conferinței de presă pe care a organizat-o, miercuri, la sediul PNL. A doua din mandatul său. Și asta după ce, de duminică și până azi a ținut cu dinții de faptul că nu va merge la nicio dezbatere cu adversara din turul 2, Viorica Dăncilă. Pentru că PSD e nereformat și pentru că, desigur vrea, „o Românie fără PSD”.  Iohannis a mai răspuns și la întrebări legate de justiție, șase case, vacanțe sau DNA. Și  a mai anunțat că va dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă. Pentru că el va organiza o dezbatere, așa cum îi stă bine unei ”Românii normale”. Românie pe care spune că, atunci când nu pleca în vacanțe, doar trei în cinci ani, a păzit-o de PSD.
 
Prezentăm declarațiile președintelui, preluate de la EVZ:

„Este momentul să analizăm un pic ce s-a întâmplat la vot. Despre alegeri multumesc românilor care au venit în număr mare la vot. Mulțumesc diasporei care s-a mobilizat. A avut la dispoziție 3 zile de vot. O mulțumire spacială tuturor românilor care m-au votat pe mine”, a spus Iohannis.

„Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al PSD în ultimii 30 de ani . Acest PSD de 30 de ani e o piedică în dezvoltarea României, dar în ultimii 3 ani a reușit să ne aducă pe toți în stare de aproape disperare.

PSD a încercat să acapareze toate sistemele publice, să legifereze pentru hoți, să-și înșurubeze pilele neamurile peste tot. Au atacat firmele provate, au atacat tot ce a funcționat. Dar românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor și așa ajungem la ce s-a întâmplat recent

Suntem în curs de realizare a României normale. Primul pas s-a făcut în 26 mai. La referendum am spus Stop asaltului PSDist asupra justiției, după care Parlamentul a spus Stop guvernării PSD.

Până și Parlamentul nu i-a mai răbdat. Duminica trecută, românii au spus clar că nu mai vor PSD.
 
Despre mine

”Despre mine: am dovedit în ultimii că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut acest lucru cu folos. Am dovedit că știu să reprezint România bine în lume. Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta, democratice, și așa s-a produs schimbarea de guvern, așteptată de puțini, sperată de mulți. Am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătpțirea securității României. De la început am adunat toate forțele politice pentru acel pact de 2% pe Apărare
Și la finalul mandatului am dovedit că știu să opresc PSD”, a spus președintele.
 
„De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD?

„Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiției. A fost foarte activă să facă zid în jurul unor persoane cu probleme penale. A fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor. Dna Dăncilă e reprezentanta unui partid nedemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor, și care acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect

Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani.

Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata PSD. Îmi doresc o omânie fără PSD la conducere. Nu are decât să stea în Opoziție dacă vrea să se reformeze. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu e loc pentru un astfel de PSD și pentru o dezbatere cu un astfel de candidat. În ultimele zile s-a discutat mult și bine despre dezbatere și rolul ei în democrație

Înțeleg perfect nevoia, dorința de dezbatere reală, așezată. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD, voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marțea viitoare, la care vor fi invitați să dezbată cu mine mandatul încheiat, planul meu pentru viitorul mandat

Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată”, a afirmat președintele Iohannis
 
 Din nou PSD și despre mine

„Regret că nu am putut să terminăm mai repede fază PSD-istă, fiindcă România cu PSD la guvernare a pierdut nenumărate oportunități, oportunități și în plan internațional, oportunități în plan european, dar și importante oportunități economice, care au fost ratate din cauza felului în care PSD a acționat și a guvernat. Au fost ani complicați pentru România și cred că pot în acest moment să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD-ul, așa cum am mai descris, am reușit să țin România pe linia clară euroatlantică, am evitat crize profunde în România și sincer mi-aș fi dorit să am ocazia să lucrez împreună cu un guvern care să lucreze pentru români, care să ducă România înainte. Cred că acum, la final, pot să spun că în condițiile în care s-au desfășurat evenimentele politice din ultimii cinci ani, dar mai cu seama din ultimii trei ani, am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale.
 
Au fost ani complicați pentru România și cred că pot în acest moment să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD-ul. Am reușit să evit crize profunde în România și, sincer, mi-aș fi dorit să am ocazia să colaborez cu un guvern care să lucreze pentru români, care să ducă România înainte”, a spus Klaus Iohannis.
 
Nu sunt șase case, sunt cinci case

„Am considerat tot timpul că lupta anticorupție e necesară și importantă. Am lăudat activitatea DNA. Voi sprijini clar, ferm și declarat lupta anticorupție din România. Dacă, dacă au fost abateri acolo, atunci aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există un organism specializat, care se ocupă de aceste chestiuni. Este vorba despre Inspecția Judiciară și este un  organism constituțional, care analizează aceste chestiuni, care se numește CSM – garantul independenței justiției în România. Acolo se discută toate aceste lucruri, nu la nivel de Administrație Prezidențială. Eu m-am exprimat politic pentru lupta anticorupție! Am lăudat rezultatele DNA și asta va rămâne în continuare părerea și opțiunea mea!”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă simte că este vulnerabil din acest motiv, Klaus Iohannis a spus că Viorica Dăncilă este prost informată.

„Doamna Dăncilă este prost informată. Nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Nu sunt 6 case, sunt 5 case, pentru că una a fost eliminată. Această problemă a apărut când am apărut eu în politică, în anul 2000. Atunci mi-a fost creată de PSD ca să fie folosită de PSD în campania electorală. Vă dați seama câtă inventivitate, dacă din anul 2000, au ieșit cu asta în fiecare campanie. Cred că lumea s-a lămurit între timp.  Sunt un om cinstit. Le-am cumpărat legal și cinstit. Nu am avut niciodată un dosar penal, nici pentru asta, nici pentru altele.Nu am absolut nimic de ascuns. Lucrurile sunt relativ clare și nu cred că trebuie să le reluăm în detaliu”, a spus Klaus Iohannis.
 
La munte din când în când, dar cu pixul

„Chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Nu e concediu pentru președinte. Munca pe care o facem nu poate fi preluată de nimeni și când am plecat în vacanță am luat mapa, pixul, actele și am lucrat pe documente”, a declarat Iohannis.

„Lumea sper că a urmărit cu drag cum președintele reușește să rupă câte o zi. Am mers câte o zi la munte, m-am întâlnit cu românii, sper că le-am stârnit apetitul pentru munte”, a mai spus Iohannis, care susține că „a stat să păzească țara de PSD”.

Iohannis a mai precizat că săptămâna lui de muncă, în general, începe luni și se termină vineri și au fost zile în care a muncit până la ora 24.00.
 
Colectiv, m-a răscolit profund

„Apropo de acel film - m-a răscolit puternic, recunosc. A fost cutremurător. Și știu cum m-am simțit atunci când a fost incendiul. Întâmplarea a făcut că am aflat atunci imediat și am venit a doua zi să văd la fața locului ce s-a întâmplat, am vizitat victimele în spital. O tragedie care m-a marcat profund, recunosc acest lucru. Însă dacă abia acum a apărut acest film este clar că el trebuie să fie analizat - și posibilele implicații - de cei care cercetează ce s-a întâmplat de fapt atunci la groaznicul accident din club și sper să se facă lumină", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămână în continuare în Guvern, președintele a spus că prim-ministrul Ludovic Orban și echipa lui „vor face o analiză și vor da un răspuns pe tema aceasta”. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews