ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, șeful statului a afirmat că „atunci când pacea socială este pusă în pericol, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tuturor actorilor relevanți din societate”. Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși împreună acele falii care riscă să ne dezbine”, susține Iohannis.


”Atunci când pacea socială este pusă în pericol, și avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tuturor actorilor relevanți din societate.
Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși, împreună, acele falii care riscă să ne dezbine.

Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre și să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru! Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare!

România aparține tuturor românilor! Deși diferiți, suntem toți români și vrem să mergem mai departe împreună într-o țară care și-a însușit și respectă principiile și valorile comune europene.

Reiterez aici angajamentul nostru ferm de a întreprinde toate demersurile necesare pentru evitarea, pe viitor, a oricăror acțiuni care se fundamentează pe încălcarea demnității umane.”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a ținut să precizeze că Anul Centenarului ar trebui să reprezinte un an al unității și al respectului drepturilor fundamentale.

”Celebrarea celor o sută de ani de la desăvârșirea unității naționale trebuie să se realizeze în spiritul respectului față de drepturile și libertățile fundamentale. Nu trebuie să uităm niciodată că aproape jumătate din parcursul României moderne a fost marcat de dictaturi odioase.

Diferența fundamentală dintre momentul remarcabil 1918 și tragicul an 1941 este tocmai modul în care înaintașii noștri s-au raportat la valori. Toleranța, solidaritatea, patriotismul civic au fost înțelese atât de diferit și de contrastant la distanță de doar o generație.

Fără democratizarea societății românești și deschiderea ei către minorități, viabilitatea actului de la 1 Decembrie 1918 ar fi avut mult de suferit, riscând chiar să nu fie recunoscut pe plan internațional. Centenarul României Moderne Unite se referă nu doar la trecutul nostru, cât mai ales la viitorul ei.

Dacă, după un secol în care am înfruntat furtunile istoriei, suntem cu toții în aceeași casă, în Sala Unirii, putem spune că ne-am însușit lecțiile trecutului și că putem avansa ca societate doar prin coagularea energiilor tuturor românilor, prin acceptarea celuilalt și înțelegerea faptului că, deși putem fi diferiți, avem drepturi egale”, a mai declarat Klaus Iohannis.