ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul recentului scandal dintre palate privind  mutarea ambasadei la Ierusalim, respectiv blocarea deciziei UE, Klaus  Iohannis vrea să arate că este totuși un președinte „jucător”. Motiv pentru care, așa cum a anunțat Administrația Prezidențială, va participa azi și mâine la  reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul UE - Balcanii de Vest. O reuniune pe care Spania a decis să o boicoteze dată fiind prezența Kosovo, care și-a autoproclamat independența în 2008, dar pe care țări precum Spania, România, Grecia, Cipru și Slovacia nu îl recunosc ca stat.

Deși luna trecută presa sârbă scria că România și Cipru se vor alătura Spaniei și nu va gira cu prezența sa aducerea Kosovo, ca stat, la aceeași masă cu liderii UE și ai celorlalate state din Balcanii de Vest, iată că președintele Iohannis a decis să nu urmeze gestul Madridului și să participe la această reuniune. În condițiile în care, așa cum au spus-o de multe ori, Spania, România și Cipru sunt împotriva denumirii ”Balcanii de Vest în format de Șase”, deoarece aceasta înseamnă că pune pe toți pe picior de egalitate și a discuta de pe aceleași poziții cu regimul kosovar.

Președintele Klaus Iohannis participă, miercuri și joi, la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se vor desfășura la Sofia, scrie news.ro. Acțiunea președintelui vine în contextul scandalului din România dintre Guvern și Cotroceni pe teme externe, mutarea ambasadei la Ierusalim, respectiv blocarea deciziei UE.

Conform Administrației Prezidențiale, pe agenda reuniunii informale de miercuri a Consiliului European se află subiecte care vizează domeniile digital, cercetare și inovare. În plus, pe fondul evoluțiilor recente în plan internațional, se va discuta despre situația privind retragerea Statelor Unite ale Americii din Planul Comun și Cup ce privește cercetarea și inovarea, președintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea reprezintă elemente esențiale ale menținerii Uniunii Europene în vârful competiției economice și industriale globale. În acest sens, Președintele României va susține viitorul program-cadru dedicat cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, Horizon Europe, menit să contribuie la consolidarea capacității Uniunii de a produce și exploata cunoștințele, precizează Administrația Prezidențială.

Reamintim că ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, promitea în martie autorităților de la Pristina că Germania va ajuta Kosovo să obțină recunoașterea independenței și din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independență autoproclamată de kosovari în anul 2008, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.