ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negociatorii Parlamentului European (PE) și ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-șef european, funcție pentru care candidează și fostul procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, următoarea lor reuniune fiind prevăzută pentru data de 27 martie.
 
Informația a fost confirmată pentru AGERPRES de către Iina Lietzen, ofițer de presă al PE.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE nu vor ajunge la un acord nici pe 27 martie, următoarele date prevăzute pentru aceste negocieri sunt 4 aprilie și 10 aprilie.

La 8 martie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, președinte în exercițiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunțat că Laura Codruța Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european și, de asemenea, i-a comunicat componența echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuții cu Consiliul.
Președintele PE a amintit că în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăți civile și control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruța Kovesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidații săi Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Cei trei eurodeputați mandatați să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților - S&D), președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germană Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European - PPE), președinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), și eurodeputata olandeză Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepreședintă a LIBE.