ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decretul prezidențial de revocare a decorației oferite de statul român lui László Tőkés rămâne în vigoare, a decis justiția, căreia fostul europarlamentar i s-a adresat pentru a doua oară pentru a obține anularea retragerii Ordinului național „Steaua României”, relatează Știrile Transilvaniei.

Tőkés a fost decorat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluție, de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru rolul său avut, în anul 1989, în Revoluția de la Timișoara care a dus la căderea dictaturii ceaușiste.

Decorația a fost retrasă de Klaus Iohannis, în martie 2016. Revocarea distincției a fost inițiată, în anul 2013, de premierul Victor Ponta, după ce László Tőkés a afirmat, într-un discurs la Băile Tușnad, că Ungaria ar trebui acorde statutul de protectorat pentru maghiarii din Transilvania, așa cum a făcut Austria în cazul comunității germane din Tirolul de Sud (Italia), mai scrie sursa citată.

Totuși, în Oradea, Partidului Popular Maghiar din Transilvania s-a clasat pe primul loc la votul privind bugetul participativ al municipiului.

Conform sursei amintite, István Csomortányi, președintele PPPMT, a solicitat ca denumirile istorice ale străzilor din oraș, care sunt folosite în mod curent de maghiarii din Oradea, să fie afișate.

"Susținerea fermă din spatele inițiativei face ca amplasarea numelor istorice ale străzilor să fie un subiect inevitabil pentru municipalitatea Oradei”, a declarat Csomortányi.