ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Paul Pelosi, fiul președintei Camerei Reprezentanților Statelor Unite, a fost implicat în afacerile a cinci companii anchetate de agențiile federale - dar nu a fost niciodată acuzat, arată o investigație a Daily Mail.

O serie de documente scandaloase demonstrează legăturile lui Paul Pelosi jr. cu numeroși escroci, contravenienți și infractori condamnați.

Multiplele afaceri derulate de acesta în decursul timpului ridică două întrebări incomode pentru fiul lui Nancy, la care nu a putut răspunde: de ce s-a încurcat mereu cu personaje atât de dubioase și cât de implicat a fost în anchetele penale vizându-i pe colegii săi escroci? 

Deși mama lui Paul Pelosi jr. a promis cândva să conducă „cel mai onest, mai deschis și mai etic Congres din istorie”, fiul ei a avut de-a face cu o mulțime de infractori, companii frauduloase și investigații ale agențiilor federale.

Printre legăturile lui Pelosi jr. cu indivizi cercetați pentru încălcarea legii se numără:

  • Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, s-a alăturat consiliului de administrație al unei companii de biocombustibili după ce aceasta a înșelat investitorii, după cum reiese dintr-o decizie a Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori (SEC), și al cărei director general a fost condamnat după ce a mituit niște oficialități din Georgia;
  • Pelosi jr. a fost președintele unei firme de investiții în proiecte de mediu care s-a dovedit a fi un paravan pentru doi escroci condamnați pentru fraudă;
  • S-a alăturat unei companii exploatatoare de litiu și a primit milioane de acțiuni, care ar fi fost emise ca parte a unei fraude uriașe, de 164 de milioane de dolari;
  • A fost vicepreședintele unei companii implicate anterior într-o anchetă privind escrocherii telefonice care vizau persoanele în vârstă;
  • Are relații de afaceri strânse cu un bărbat acuzat de Departamentul de Justiție că a condus o falsă organizație caritabilă a ONU, prin care s-au furat banii investitorilor;
  • O companie medicală pentru care a lucrat Pelosi jr. a testat medicamente pe oameni fără autorizare FDA, potrivit unei anchete a FDA.

Pelosi jr. nu a fost niciodată urmărit sau acuzat de infracțiuni legate de aceste cazuri.

Surse apropiate fiului liderului democrat - și chiar Pelosi jr. însuși - susțin că unele dintre afacerile sale ar fi putut rezulta din încercarea unor antreprenori isteți de a obține favoruri din partea influentei sale familii. 

Cu siguranță că președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu va fi prea încântată de șirul de infractori condamnați și indivizi cercetați în anchete federale pe care DailyMail.com i-a identificat ca fiind parteneri de afaceri ai fiului ei.

Dar, în ciuda tuturor asocierilor sale cu infractori și presupuși escroci, Paul Pelosi nu a fost niciodată pus sub acuzare și a încercat să afișeze un profil de om cinstit și ecologist.

În 2007, Pelosi jr. a fost numit „prințul în devenire” al dinastiei politice Pelosi, în revista Men's Vogue.

Mama sa, Nancy Pelosi, ea însăși fiica unui congresman democrat din Maryland și primar al orașului Baltimore, tocmai obținuse funcția de președinte al Camerei Reprezentanților. Tatăl său era un investitor de succes, iar vărul său, actualul guvernator al Californiei, Gavin Newsom, era primarul orașului San Francisco.
 
Dar Pelosi jr. a declarat pentru revistă că duce o viață spartană, mâncând o omletă cu șase ouă la micul dejun, nu pornește niciodată căldura sau aerul condiționat în apartamentul său din San Francisco, are grijă să nu-și spele hainele în timpul orelor de consum maxim de energie și folosește doar vechea sa mașină inteligentă - o moștenire de la părinții săi - atunci când nu poate folosi autobuzul electric al orașului.
 
Înșelătorii de tipul apelurilor „la rece”
 
Deși econom, Pelosi jr. cu siguranță nu era strâmtorat financiar în februarie 2007, după ce tocmai obținuse un post de 180.000 de dolari ca vicepreședinte senior la compania de date InfoUSA, deși avea deja un loc de muncă cu normă întreagă ca ofițer de credite imobiliare la Countrywide Home Loans din San Mateo și nu avea experiență în marketingul bazelor de date.
 
Compania era condusă de Vinod Gupta, un important sponsor al democraților, care era implicat într-o anchetă penală a Procuraturii Generale din Iowa încă din 2004.

Anchetatorii au declarat că, între 2001 și 2004, InfoUSA a vândut cu bună știință milioane de date ale consumatorilor unor escroci care au folosit aceste informații pentru a înșela persoane în vârstă, deposedându-le pe unele dintre ele de economiile de-o viață.

Potrivit unui articol din 2007 al New York Times referitor la această investigație, InfoUSA a vândut o listă cu 500.000 de pariori cu vârsta de peste 55 de ani, numită „Oldies but Goodies”, și își descria membrii ca fiind „creduli”.
 
InfoUSA a vândut, de asemenea, liste de persoane bolnave de cancer sau Alzheimer, intitulate „Suffering Seniors”/ „Seniori suferinzi”, potrivit Times. Compania de date a negat că listele lor aveau astfel de titluri.
 
Anchetatorii din Iowa au descoperit e-mailuri care arată că angajații InfoUSA știau că firmele cărora le vindeau datele erau investigate pentru că ținteau în mod fraudulos persoanele vârstnice, dar au continuat să vândă datele în ciuda acestui fapt, a declarat procurorul general al statului.
 
Gupta și InfoUSA au cooperat la investigația din Iowa pe tema înșelăciunilor și nu au fost acuzați. Ancheta a fost închisă înainte ca Pelosi jr. să se alăture companiei.
 
După ce ancheta a fost închisă, compania a declarat că și-a schimbat practicile și că „nu a caracterizat niciodată persoanele de pe liste ca fiind „credule"” De asemenea, InfoUSA nu ar fi întocmit liste intitulate „Căutători de oportunități în rândul vârstnicilor” sau „Oldies But Goodies”.
 
Unii au crezut că Gupta l-a angajat pe Pelosi jr. pentru a atrage favorurile influentei sale mame, deși Pelosi jr. a negat acest lucru la vremea respectivă.
 
„Nu cred că este vorba de așa ceva”, a declarat el pentru site-ul de știri NewsMax în 2007. „Nu văd lucrurile astfel, dar înțeleg de ce ați pune întrebarea...”. „Cred că mereu te întrebi care este motivul pentru care te angajează cineva, nu?”.
 
O companie-paravan pentru infractori
 
În 2009, Pelosi jr. a fost recrutat ca președinte al unei companii de investiții în domeniul mediului, Natural Blue Resources.
 
Firma a fost aparent creată cu scopul descoperirii și utilizării unor noi straturi acvifere subterane în New Mexico.
 
Dar o investigație a Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori (SEC) a descoperit că societatea era, de fapt, „controlată în secret” de doi infractori condamnați, care s-au folosit de Pelosi jr. și de alții ca paravan pentru a le permite „să profite personal de pe urma societății, fără a le dezvălui investitorilor problemele lor anterioare cu legea”.
 
Potrivit acuzațiilor formulate în 2014, Pelosi jr. a fost recrutat pentru a crea firma împreună cu fostul guvernator și procuror general al statului New Mexico, Toney Anaya, de către cei doi „consultanți”, James Cohen și Joseph Corazzi.
 
Cohen fusese închis anterior pentru fraudă financiară, iar Corazzi fusese acuzat de încălcarea legilor federale în domeniul valorilor mobiliare și i s-a interzis permanent să mai lucreze ca director al unei companii publice. 

Deși Anaya a fost pus sub acuzare, Pelosi jr. nu a fost acuzat. Pelosi Jr. a fost președinte și membru al consiliului de administrație al Natural Blue de la listarea sa la bursa publică în august 2009, timp de cinci luni, și a făcut parte din consiliul de administrație al unei alte companii conduse de soția lui Cohen.

Când a fost contactată de DailyMail.com, SEC a refuzat să comenteze implicarea lui Pelosi jr. în acest caz.
 
Cu toate acestea, SEC a scris în concluzia sa că Pelosi jr. nu a jucat un „rol semnificativ” într-una dintre principalele tranzacții pentru schema Natural Blue, că „obiectat vehement” împotriva contractelor de strângere de fonduri propuse, că a fost înlăturat din consiliul de administrație de către escrocii acuzați și că, în cele din urmă, a apărut ca martor al acuzării. 

Fraudă și mită în Atlanta
 
În octombrie 2013, Pelosi jr. a fost ales vicepreședinte al companiei de biocombustibili FOGFuels, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
 
Dacă și-ar fi căutat pe Google noul partener de afaceri, Pelosi jr. ar fi știut că pășește pe un teren tulbure. Cu doar o lună mai devreme, SEC a anunțat că a formulat acuzații împotriva companiei și a fondatorului acesteia, Paul Marshall.
 
În reclamația federală se spune că Marshall a furat 3 milioane de dolari de la investitori majoritar vârstnici în FOGFuels și în alte companii ale sale „pentru a plăti o serie de cheltuieli personale ale lui Marshall, inclusiv vacanțe de lux, pensie alimentară și de întreținere a copiilor, precum și taxe de școlarizare la școli private și tabere pentru copiii săi”.
 
În același timp, o oficialitate din Atlanta, Georgia, a fost găsită vinovată că a ajutat la aranjarea unor contracte municipale pentru compania de internet wireless a lui Marshall contra unor mite.

Marshall acceptase anterior să coopereze cu procurorii în dosarul său de fraudă de 3 milioane de dolari și nu a fost acuzat în cazul mitei.

FOGFuels, al cărui vicepreședinte era pe atunci Pelosi jr., a obținut, de asemenea, o rezoluție a Consiliului Local din Atlanta pentru transformarea grăsimii reziduale din restaurante în biocombustibil.
 
Un consilier a făcut obiectul unei plângeri legate de etică din cauza votului, dar contractul nu s-a concretizat niciodată și nici Pelosi jr. sau compania în sine nu au fost puși sub acuzare în cadrul anchetei FBI privind mita.

FOGFuels a fost desființată la sfârșitul anului 2015. În 2018, Marshall a fost condamnat la șase ani de închisoare federală pentru înșelarea investitorilor, după ce a cooperat cu FBI în dosarul de mită. În 2020, a fost eliberat.
 
În 2014, Pelosi jr. a acceptat două noi roluri. Primul a fost cel de director independent al companiei farmaceutice Targeted Medical Pharma, din Los Angeles, care, la un an după ce Pelosi jr. a părăsit firma, a fost acuzată de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) că a testat medicamente pe oameni fără autorizație.

Pelosi jr. a părăsit compania la șapte luni după ce i s-a alăturat, potrivit documentelor SEC, și și-a șters funcția de la FOGFuels din CV-ul său de pe LinkedIn.  
 
După ce a primit o scrisoare de avertizare, compania i-a comunicat FDA că „a respectat toate reglementările FDA în vigoare” și că nu a încălcat nicio regulă, deoarece nu și-a comercializat produsul, Theramine, ca medicament în SUA, ci ca „aliment medical”.
 
Targeted Medical Pharma a declarat pentru DailyMail.com că investigația a fost „o simplă eroare administrativă a celor de la FDA”.

FDA nu a luat nicio altă măsură împotriva companiei.
 
O falsă organizație caritabilă a Națiunilor Unite
 
Pelosi jr. a decis să adauge o nouă funcție cu normă întreagă în CV-ul său de pe LinkedIn, în octombrie 2014, ca „Business Development Executive” al Corporate Governance Initiative (CGI) - deși ulterior a șters-o.

Documentele SEC spun că CGI este 'un grup non-profit' axat pe 'transparență, capitalism și construirea de organizații sustenabile' și că Pelosi a fost promovat în funcția de director executiv al organizației în decembrie 2015.

În mod ironic, din această funcție bazată pe etică a dezvoltat legături strânse cu un posibil escroc acuzat de Departamentul de Justiție că a condus o organizație caritabilă falsă.
 
În noiembrie 2019, procurorii l-au acuzat pe directorul executiv, Asa Saint Clair, din New York, că a organizat o escrocherie cu criptomonede prin intermediul organizației sale caritabile, World Sports Alliance, pe care au descris-o ca fiind o „filială falsă a Națiunilor Unite”.
 
„Saint Clair ar fi fraudat investitorii în IGObit, o monedă digitală pe care pretindea că o dezvoltă WSA [World Sports Alliance], dar care s-a dovedit a fi momeala frauduloasă cu care a atras investitorii păgubiți”, a precizat Departamentul de Justiție.
 
Procurorii spun că suspectul de fraudă a recrutat investitori în perioada 2017 - septembrie 2019, susținând că banii lor vor ajuta țările în curs de dezvoltare din întreaga lume - dar în schimb a folosit banii "pentru a-și plăti cheltuielile personale, inclusiv cine la restaurante din Manhattan, bilete de avion și cumpărături online".

Saint Clair, care ar fi fost arestat în California în timp ce încerca să se urce într-un avion spre Madagascar prin Paris, a fost acuzat de fraudă electronică și riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi condamnat. El pledează nevinovat. Cazul său urmează să fie audiat în luna martie. 

Pelosi jr. a recomandat moneda digitală presupus frauduloasă pe site-ul său în ianuarie 2018, spunând: „IGOBit este de departe cea mai bună ofertă pe care am văzut-o vreodată”.
 
Comunicatele de presă arată că organizația lui Pelosi jr., CGI, a avut legături strânse cu Saint Clair și cu presupusa sa organizație caritabilă frauduloasă.

Într-un comunicat de presă al CGI din decembrie 2016, se arăta că Saint Clair „susține oficial” organizația, după ce a anunțat că va colabora îndeaproape cu ei și l-a lăudat pe Pelosi jr.

În comunicatul de presă, Saint Clair l-a descris pe Pelosi jr. ca fiind „un asociat mai vechi, atât în afaceri, cât și personal”, iar fiul președintelui Camerei Deputaților este citat spunând: „Sunt întru totul de acord cu domnul St. Clair” și „sunt onorat că domnul St. Clair a urmat aceeași cale pe care am ales-o și eu”.

Un alt comunicat de presă al CGI din martie 2017 anunța sprijinul oferit de WSA lui Paul Pelosi Jr. și CGI în eforturile sale pentru o bună guvernare corporativă și socială.
 
Pelosi Jr. nu a fost acuzat și nici nu a fost menționat în vreun document judiciar public în dosarul lui Saint Clair. 
 
O rețea frauduloasă cu acțiuni în valoare de 164 de milioane de dolari
 
Oroplata Resources, o companie exploatatoare de litiu, a anunțat că Pelosi jr. s-a alăturat firmei în calitate de consilier principal în iulie 2016.

Cu o lună mai devreme, conducerea companiei Oroplata a fost acuzată de „încălcarea responsabilității sale fiduciare” și de emiterea „frauduloasă” a unor acțiuni în valoare de 26 de milioane de dolari fără aprobarea consiliului de administrație, potrivit unui proces civil intentat în Nevada în 2018.
 
Procesul, intentat de Oroplata împotriva vechii sale conduceri, susținea că fostul șef al consiliului de administrație, președintele și directorul executiv și-au oferit 16 milioane de acțiuni în valoare de 26 de milioane de dolari „loruși și unor apropiați” fără aprobarea consiliului de administrație, o acțiune descrisă în proces ca fiind „frauduloasă”.

Ulterior, compania și-a schimbat numele în American Battery Metals Corporation.

O sursă apropiată companiei a declarat pentru DailyMail.com că Pelosi jr. a primit 2,8 milioane de acțiuni presupus frauduloase în iulie 2016.
 
Sursa a declarat că Pelosi jr. a cumpărat acțiunile cu 2.800 de dolari, când valoarea lor de piață era estimată între 4.228.000 și 5.152.000 de dolari.

Potrivit procurorilor federali din Boston, presupusa schemă de acțiuni frauduloase făcea parte dintr-o suită de escrocherii cu acțiuni, toate coordonate de un finanțist elvețian, condamnat acum pentru o fraudă cu titluri de valoare de 164 de milioane de dolari.
 
Procurorii au acuzat că finanțatorul a repetat presupusa activitate frauduloasă din Oroplata în multe alte companii, ca parte a unei „scheme globale masive de fraudă cu valori mobiliare care a generat venituri de aproximativ 164 de milioane de dolari”.
 
În ianuarie 2020, bărbatul aflat la originea acestei uriașe scheme de „pump-and-dump” (umflare artificială și vânzare), Roger Knox, proprietarul unei firme elvețiene de gestionare a activelor, în vârstă de 49 de ani, a pledat vinovat de fraudă cu titluri de valoare.

Documentele din dosarul federal arată că Oroplata a fost una dintre mai multe companii implicate în această schemă.

Knox riscă acum o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, trei ani de eliberare supravegheată și o amendă de 5 milioane de dolari.

Pelosi jr. nu a fost menționat în procesul penal sau în procesul civil din Nevada intentat de Oroplata.

Pelosi jr. a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de DailyMail.com.