ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce bine l-a ghicit Ion Cristoiu pe Klaus Iohannis! La cîteva ore după declarațiile lui Iohannis de la spitalul Colentina, în mintea lui Ion Cristoiu a și încolțit comparația cu cîntecul lui Gavroche de pe baricade în „Mizerabilii” lui Victor Hugo:

„Je suis tombé par terre,
C’est la faute à Voltaire,
Le nez dans le ruisseau,
C’est la faute à Rousseau”.

Editorialul lui Cristoiu (https://www.cristoiublog.ro/o-ducem-tot-mai-greu-c%ca%bcest-la-faute-a-putin-klaus-iohannis/) este, dacă vreți, triumful cărții asupra analfabeților funcționali care au ajuns în funcții înalte în stat. Exact așa procedează aceștia: se dau mari, au impresia că știu absolut orice în oricare domeniu, cred că lucrează cu concepte, deși habar nu au ce sînt alea, iar cînd cineva îi întreabă dacă nu au vreo vină în fața unor drame sociale generate de incompetența lor, dau vina pe oricine și pe orice, numai ca ei să nu iasă cumva vinovați de vreo decizie greșită! Exact acesta este sensul refrenului lui Gavroche din „Mizerabilii”: „C’est la faute à Voltaire, / C’est la faute à Rousseau”!

Dacă Iohannis a citit „Mizerabilii”, nu știu, deși, totuși, aș băga mîna în foc că, pînă la editorialul lui Cristoiu, habar nu avea de acest roman. Altfel, ar fi evitat ca dracu tămîia să fie el însuși un „mizérable avant la lettre”.

Dar ce a zis Klaus Iohannis de l-a determinat pe Ion Cristoiu să facă analogia cu „Mizerabilii”? De ziua internațională a asistentelor medicale, președintele României a făcut o vizită la Spitalul Colentina, pe care, în realitate, a folosit-o pentru oportunitatea unei conferințe de presă, aranjată pentru a răspunde unor întrebări dinainte știute. Dovada? Cu o oră înainte, pe burtierele televiziunilor de știri deja apăruseră temele ce urmau să fie discutate la „conferință”!

Să vedem pasajele care ne interesează (le reproducem de pe site-ul https://www.presidency.ro/):

– „Toate acestea, repet, toate acestea au o singură cauză și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei”.
– „Guvernul, Parlamentul, politicienii la modul general își fac treaba și în multe situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, sau asupra Parlamentului, sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin – care a declanșat acest război împotriva Ucrainei”.
– „Inflația mai mare a apărut din prețurile energetice mărite, din prețul general crescut, toate venind din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Deci dacă românii caută pe cineva vinovat, este ușor de identificat; se numește Putin și Federația Rusă”.
– „Nu încercați să căutați vinovații în Guvern, în Parlament, în politică. Problema vine de la război și, ca să nu trăim cu iluzii deșarte, și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi. Vor fi situații destul de complicate și este bine să fim conștienți de acest lucru”.

Deci, așa cum sugera Victor Hugo, Iohannis al nostru nu știe decît un singur vinovat pentru creșterea prețurilor, explozia inflației și faptul că guvernul se împrumută foarte scump: „Cʼest la faute à Putin”!

Judecata aceasta simplistă, la nivelul lui Gavroche, un copil al străzii din vremea Revoluției, arată nivelul de gîndire al lui Klaus Iohannis: unul mediocru, cu un mesaj rudimentar, rostit rar, chiar silabisit, ca și cum ar spune ceva fundamental, deși nu este decît o imensă banalitate.

Dar asta nu e singura dată cînd Klaus Iohannis îl copiază pe Gavroche, aruncînd vina pe adversarii săi politici pentru a-și acoperi propria vină sau responsabilitate. Amintiți-vă de declarația sa cu ocazia lansării așa-zisei sale „cărți”:

– 11 mai 2019, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași: „Deci din cauza PSD nu suntem în Schengen. Dacă am fi continuat lupta anticorupție, azi am fi fost în Spațiul Schengen și azi nu am mai fi discutat despre ridicarea MCV. Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului!”

Așa se face că site-ul „DCNews” publica în 18 noiembrie 2020 o fotografie despre care spuneau că a devenit virală pe internet (foto mai sus).

De ce a făcut Iohannis aceste declarații stupide la conferința de presă de la Colentina? Mai mult ca sigur pentru a lansa noul „narativ” despre războiul din Ucraina! Ce este un „narativ”? Cuvîntul, definit în DEX drept ceva „care aparține narațiunii, privitor la narațiune, specific narațiunii”, a căpătat un nou sens, dat de propaganda ucraineană: formulă pe care trebuie s-o folosească propagandiștii lui Zelenski în emisiuni sau articole! De exemplu, cineva care-l critică și pe Zelenski pentru dezastrul din Ucraina va fi numit „putinist care urmează narativul propagandei rusești”, iar cineva care aduce vorba despre Bucovina de nord și raptul ucrainean va fi numit „vîndutul lui Putin care urmează tot narativul propagandei rusești”!

Urmăriți cu atenție comentariile despre Ucraina și veți auzi de nenumărate ori că „putiniștii” urmează „narativul” lui Putin!

Dar tocmai formula lanată acum de Iohannis este un astfel de „narativ”: „De vină este Putin!”, adică „Cʼest la faute à Putin”.

Mizerabilă chestiune!

Parteneriat Cotidianul