ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Autorii din Marea Britanie au efectuat un studiu pentru a examina statutul de vaccinare anti-SARS-CoV-2 al persoanelor care au fost diagnosticate cu lepră și care au frecventat în 2021 Clinica de Lepră de la Spitalul de Boli Tropicale din Londra, informează Discover Med News.
 
De asemenea, au examinat dacă vreuna dintre aceste persoane a dezvoltat lepră sau a prezentat o nouă reacție leproasă în cele 12 săptămâni care au urmat vaccinării cu anri-SARS-CoV-2. Aceștia au prezentat două cazuri care au îndeplinit criteriile pentru o nouă reacție adversă de lepră asociată cu vaccinul BNT162b2 anti-SARS-CoV-2.

Din 1954, nu a mai fost raportat niciun caz de îmbolnăvire de lepră a unei persoane în Marea Britanie. Cu toate acestea, continuă să fie diagnosticate persoane care au migrat din sau au trăit o perioadă îndelungată în țări cu lepră endemică.

Lepra este o boală cauzată de Mycobacterium leprae. Prezentarea clinică depinde de răspunsul imunitar al persoanei afectate. Lepra tuberculoidă și borderline tuberculoidă se caracterizează prin răspuns imunitar de tip Th1 cu formarea de granulom în prezența celulelor T CD4+ și puține sau deloc bacterii identificabile în țesuturi. O încărcătură bacteriană ridicată, o formare slabă a granulomului și o predominanță a celulelor T CD8+ sunt caracteristici ale leprei lepromatoase.

Persoanele diagnosticate cu lepră pot prezenta complicații imuno-mediate cunoscute sub numele de reacții leproase. Există două tipuri de reacții leproase. Caracteristicile reacției de tip 1 sunt dezvoltarea edemului, inflamația în leziunile cutanate și nervii leproși existenți, durere și pierderea funcției. Reacția de tip 1 este o reacție de hipersensibilitate întârziată la antigenii lui Mycobacterium leprae. Erythema Nodosum Leprosum sau reacția de tip 2 este o complicație multisistemică caracterizată prin noduli cutanați dureroși, febră, artralgie, artrită și nevrită.

Despre studiu

Autorii au realizat un studiu retrospectiv pentru a examina statutul de vaccinare anti-SARS-CoV-2 al persoanelor care au fost diagnosticate cu lepră și care au frecventat în 2021 Clinica de lepră. De asemenea, au examinat dacă vreuna dintre aceste persoane a dezvoltat lepră sau a prezentat o nouă reacție leproasă în cele 12 săptămâni care au urmat vaccinării anti-SARS-CoV-2. Pentru a obține datele au fost utilizate dosarele electronice ale pacienților.

Un eveniment advers asociat leprei a fost definit ca fiind apariția leprei sau a unei reacții leproase și/sau a unei nevrite, în decurs de 12 săptămâni de la administrarea unei doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 la o persoană fără antecedente de lepră sau de reacție leproasă și/sau nevrită și care nu primise tratament pentru o reacție leproasă și/sau nevrită în ultimele 12 săptămâni.

În anul 2021, 52 de persoane cu lepră au participat la clinică, dintre care 5 persoane au fost diagnosticate recent cu lepră. 37 de indivizi (71%) au fost de sex masculin, iar vârsta mediană a fost de 48,5 ani (intervalul 27-85 de ani).

23 de indivizi (44,2%) au fost diagnosticați cu lepră lepromatoasă, nouă (17,3%) cu lepră lepromatoasă borderline, unul (1,9%) cu lepră borderline, 14 (26,9%) cu lepră tuberculoidă borderline și unul (1,9%) cu lepră turberculoidă. Două persoane (3,8%) au fost diagnosticate cu lepră neuronală pură.

În anul 2021, la 21 din 52 de indivizi (40,3%) a fost prescris un tratament imunosupresor sistemic pentru reacții leproase. 10 indivizi (19,2%) au avut un alt factor de risc pentru COVID-19 sever, inclusiv un pacient cu coinfecție cu HIV.

Constatările au evidențiat o rată foarte mare de vaccinare anti-SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care frecventează Clinica de lepră. 49 de persoane (98%) au fost vaccinate. O persoană a refuzat vaccinarea.

Cazurile

Două persoane au îndeplinit criteriile pentru un nou eveniment advers leprologic asociat cu vaccinul BNT162b2 anti-SARS-CoV-2 împotriva leprei.

- Cazul 1

La o săptămână după o a doua doză de vaccin BNT162b2, un bărbat în vârstă de 80 de ani, care a trăit în Marea Britanie timp de 49 de ani, a fost diagnosticat cu lepră tuberculoidă borderline. Boala s-a manifestat prin leziuni cutanate roșii, sensibilitate redusă și îngroșarea nervilor periferici. Diagnosticul a fost confirmat prin biopsie cutanată care a arătat o inflamație granulomatoasă peri-neurală și peri-anexă cu infiltrare și distrugere a nervilor dermici. Colorația Wade-Fite a fost negativă. Frotiul de piele cu fantă a fost negativ.

Terapia antimicrobiană a ameliorat leziunile cutanate și îngroșarea nervilor în decurs de opt săptămâni. Nu a existat nicio recidivă a plăcilor sau a semnelor nervoase după 12 luni.

- Cazul 2

Un bărbat în vârstă de 27 de ani a dezvoltat plăci roșii și nervi îngroșați sensibili, compatibile cu o reacție leproasă de tip 1, la 56 de zile după ce a primit o singură doză de vaccin BNT162b2 (după administrarea a două doze de vaccin CoronaVac cu trei luni mai devreme). O biopsie cutanată a confirmat diagnosticul, prezentând o nevrită granulomatoasă distructivă non-necrotizantă, edem și o creștere a HLA-DR epidermică, în concordanță cu o reacție de tip 1. Leziunile cutanate și nervii sensibili s-au ameliorat cu o cură de prednisolon de reducere și nu au recidivat după 12 luni.

Autorii au precizat că au identificat 14 persoane cu reacții adverse asociate cu vaccinurile anti-SARS-CoV-2 în 6 articole publicate, atât din medii endemice, cât și non-endemice de lepră. Zece dintre cele 14 persoane au prezentat un eveniment advers leprologic după prima vaccinare, trei după a doua și una după al treilea vaccin.