ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondul Bethlen Gábor a oferit, în anul 2018, subvenții în valoare de 148 milioane de euro (47 miliarde forinți) către mai multe organizații maghiare din Transilvania.

Colegii de la Evenimentul Zilei au reușit să întocmească o listă cu organizațiile finanțate de Ungaria, conform datelor din 2018, acum, desigur, amplificate:

1. Universitatea Maghiară din Transilvania Sapientia (Sapientia-EMTE) a primit cea mai consistentă finanțare, de 43 milioane de euro, pentru dezvoltarea complexului universitar cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ și a achiziționării de echipamente.

2. Asociația Profesorilor Maghiari din România a fost finanțată cu 15 milioane de euro, pentru dezvoltarea grădinițelor (există și alte proiecte ale asociației care au fost sponsorizate, însă acesta este cel mai important dintre ele).

3. Fundația Școala, fondată de Alianța Democrată a Maghiarilor din România (ASMR), a fost sponsorizată cu 7,5 milioane de euro (2,4 miliarde de forinți) pentru achiziții imobiliare în Oradea și Cluj-Napoca, care, ulterior, ar urma să fie transformate în centre culturale multifuncționale. Programul a fost finanțat cu aproximativ 4 miliarde de forinți, dintre care 500 de milioane de forinți au fost alocați achizițiilor imobiliare.

4. Episcopia Romano-Catolică din Oradea a fost finanțată cu 7,2 milioane de euro, utilizate pentru renovarea palatului episcopal. 

5. „Academia de Fotbal” din Miercurea Ciuc a beneficiat de 6,6 milioane de euro, pentru dezvoltarea academiei. 

6. Echipa de fotbal Sepsi OSK a fost finanțată cu 6,6 milioane de euro. 

7. Districtul Bisericii Reformate Királyhágómellék a primit tot 6,6 milioane de euro, dintre care majoritatea au fost alocate pentru construirea și organizarea unei noi grădinițe. 

8. Conducerea Bisericii Reformate din Transilvania a fost finanțată cu 1,8 miliarde de forinți, dintre care 1 miliard va fi utilizat tot spre dezvoltarea unei grădinițe. 

9. Eparhia Romano-Catolică de Satu Mare a beneficiat de 1,7 miliarde de forinți pentru dezvoltarea eparhiei.

10. Fundația Studium Prospero a fost finanțată cu 1,4 miliarde de forinți, pentru construirea locuințelor pentru cadre medicale”, conform Evenimentul Zilei.