ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Regele Mihai I, care a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, a fost înmormântat sâmbătă seara la Catedrala arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș.
 
Desfășurarea evenimentelor în format LIVE TEXT:
 
 ACTUALIZARE 19:50  Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost transportat în Necropola Regală, unde a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, după care Majestatea Sa a fost așezat lângă soția sa. Au fost trase 21 de salve de tun.
 
ACTUALIZARE 19:40  Slujba de la Mănăstirea Curtea de Argeș s-a încheiat. Sicriul este transportat la Necropola Regală, iar Regele Mihai va fi îngropat lângă soția sa, Regina Ana, alături de care a trăit 68 de ani.

Mii de oameni asistă la aceste momente emoționante.
 
ACTUALIZARE 19:20 La Catedrala din Curtea de Argeș, a început slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.
 
 ACTUALIZARE 19:10 Trupul Regelui Mihai a ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș. Urmează slujba de înhumare.
 
 
 
ACTUALIZARE 18:40 Cortegiul funerar a pornit spre Catedrala din Curtea de Argeș. Oamenii care s-au adunat în fața gării scandează „Regele Mihai” și aplaudă. 
 
ACTUALIZARE 18:25 Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeș. Aici se află deja membri ai caselor regale din Europa care participă la funeralii.
 
 
 ACTUALIZARE 17:30 Câteva mii de oameni au venit în cea mai mare gară din Pitești pentru a urmări trecerea Trenului Regal. Oamenii au venit cu flori și steaguri ale României. 
 
ACTUALIZARE 16:00 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai este dus cu trenul regal la Curtea de Argeș, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropați Regele Carol I și Regina Ana.
 
 
ACTUALIZARE 15:15 Trenul Regal s-a pus în mișcare, din Gara Băneasa, cu destinația Curtea de Argeș, în aplauzele a sute de oameni care asistau la acest moment stând pe margine, pe peroanele secundare.
 
ACTUALIZARE 15:00 Cortegiul funerar a ajuns la Gara Băneasa. Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeș. Mii de oameni au scandat și aplaudat pe întreg traseul, de la Patriarhia Română și până la gară.

La Gara Regală Băneasa, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul și crucea și vor parcurge drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.
 
ACTUALIZARE 14:00 Sicriul a fost urcat în mașina mortuară și se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa de unde va fi transportat cu trenul la Curtea de Argeș, locul de veci al fostului suveran.
 
Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.
 

Familia regală a României salută înalții oficiali prezenți la ceremonii, printr-o strângere de mână și îmbrățișări.
 

ACTUALIZARE 13:50 Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui a fost scos din Catedrala Patriarhiei, în zgomotul asurzitor al clopotelor care marchează ultimul drum la procesiunile funerare ortodoxe. 

Participanții la ceremonie parcurg pe jos traseul până la mașinile mortuare

ACTUALIZARE 13:20 O ultimă plecăciune în fața sicriului regelui făcută de invitații la ceremonia de înmormântare. Familiile regale, demnitarii români și străini ies apoi din Catedrală și așteaptă sicriul.
 
ACTUALIZARE 12:40 A început slujba religioasă oficiată de Patriarhul Daniel la Catedrala Patriarhală. 
 
 
ACTUALIZARE 12:27 Sicriul este dat jos de pe afetul de tun și transportat în Catedrala Patriarhală, unde va fi oficiată slujba religioasă de către PF Daniel. Cortegiului funerar i s-au alăturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piața Palatului până în Dealul Mitropoliei.
 
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineața zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I și uns cu Sfântul și Marele Mir în fața Patriarhului Nicodim.

Când cortegiul s-a apropiat de Clopotnița Catedralei, clopotele au bătut mai bine de 15 minute.

Cortegiul funerar s-a oprit în piațeta din fața Clopotniței, iar cei opt militari au coborât sicriul de pe afetul de tun și l-au dus în Catedrală.
 

ACTUALIZARE 12.22 Clopotele încep să bată. Cortegiul funerar urcă Dealul Mitropoliei.
 
 ACTUALIZARE 11:55 Mii de oameni însoțesc cortegiul funerar, care a ajuns acum pe Splaiul Independenței. Oamenii strigă „Regele Mihai” și aruncă cu flori în afetul de tun care transportă sicriul.
 
ACTUALIZARE 11:20 Cortegiul funerar pornește către Catedrala Patriarhală.
 
 
ACTUALIZARE 11:15 Sicriul este așezat pe afetul de tun în aplauzele și aclamațiile miilor de oameni prezenți.
 
 ACTUALIZARE 10:58 Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost scos din Palatul Regal și așezat pe un piedestal în piață. Un sobor de preoți oficiază o slujbă la care asistă câteva zeci de oficiali și oaspeți străini, dar și alte mii de oameni simpli.
 
ACTUALIZARE 10:30 Sicriul va fi scos în Piața Palatului. Reprezentanții cultelor religioase își iau rămas bun trecând prin fața catafalcului unde este așezat sicriul cu trupul regelui Mihai.

ACTUALIZARE 10:05 Pregătiri pentru slujba religioasă din Sala Tronului.

ACTUALIZARE 16/12 09:30 Monarhi din mai toate casele regale din Europa sunt prezenți la funeraliile regelui. Regele Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, precum și prințul Charles sunt deja la Palatul Regal, în sala Tronului, alături de membrii Casei regale a României. Întreaga familie a regelui Mihai este reunită la funeralii.
 
 
ACTUALIZARE 21:20 Cortegiul funerar al Regelui Mihai a ajuns la Palatul Regal după ce a plecat de la Castelul Peleș din Sinaia. 

Corpul neînsuflețit al Majestății Sale a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Ceremonia de miercuri seară de la Palatul Regal va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
 
Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal și joi, între ora 08.00 și ora 22.00, dar și vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00, potrivit programului.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugați să fie îmbrăcați în ținută corescunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea și filmarea fiind interzise, să aibă la ei un document de identitate, să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise, potrivit Casei Regale.

 
ACTUALIZARE 18:10 Cortegiul funerar pleacă de la Castelul Peleș din Sinaia spre Palatul Regal.
 
 
ACTUALIZARE 16:30 Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a adus miercuri, la Castelul Peleș, un ultim omagiu Regelui Mihai.

La Peleș a fost prezentă și o delegație formată din parlamentari moldoveni, printre care s-a numărat vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, fostul premier Iurie Leancă.
 
ACTUALIZARE 16:00 Demnitarii continuă să semneze în cartea de condoleanțe de la Peleș

ACTUALIZARE 14:55 Premierul  Mihai Tudose și miniștrii cabinetului său au adus o coroană de flori, se reculeg lângă catafalc și semnează în cartea de condoleanțe.

ACTUALIZARE 14:50  Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a depus o coroană de flori și a intrat în Holul de Onoare pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai.

ACTUALIZARE 14:37 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adus o coroană de flori și s-a recules lângă catafalc, apoi a semnat în Cartea de condoleanțe.

ACTUALIZARE 14:33  Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană din flori albe și a aprins o lumânare pe platoul din fața Castelului Peleș. Apoi a intrat în Holul de Onoare pentru a aduce un ultim omagiu Majestății Sale.
 
ACTUALIZARE 13:25 Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeș.Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale este întâmpinat de Garda Onoare.
În Holul de Onoare al Castelului Peleș a început ceremonia religioasă
 
ACTUALIZARE 11.43 Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost urcat în mașina mortuară care va pleca, însoțită de membrii Casei Regale, la Sinaia unde va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleș.
 
ACTUALIZARE 11:22 Au început slujbele religioase, oficiate de un sobor de preoți, în frunte cu Mitropolitul Nifon al Târgoviștei și ÎPS Iosif, Mitropolitul român al Europei Occidentale.

ACTUALIZARE 11:00  La această oră sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns pe pâmânt românesc, moment în care s-au tras clopotele bisericilor ortodoxe în toată țara. Apoi au fost intonate Imul Regal și Imul Național.
 
 
 Știrea inițială
 
Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Palatul Regal din Capitală, slujba de înmormântare urmând să aibă loc la Curtea de Argeș.

Miercuri, la ora 11.00, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale.

Potrivit datelor funizate de Casa Regală, miercuri, la ora 14.00, sicriul va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

„Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
– Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței”, informează Casa Regală.

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Ulterior, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

„Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00; joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00; vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00”, potrivit programului.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugați să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea și filmarea fiind interzise, să aibă la ei un document de identitate, să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise, potrivit Casei Regale.

Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

„La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional. De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.„, transmite Casa Regală.

La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Șos. Kiseleff, Șos. București-Ploiești.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitești (ora 16.46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeș, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeș.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

La înmormântare vor participa peste 100 de personalități. Printre acestea se află și Prințul Charles, dar și un reprezentant al Casei Regale din Spania. În ciuda neînțelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa.