ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru al treilea weekend consecutiv, românii ies în stradă în mai multe orașe ale țării pentru a-și exprima dezacordul față de restricțiile din ce în ce mai dure și față de obligativitatea vaccinării. La București sute de protestatari s-au adunat alături de Pompiliu Diplan și mișcarea Stare de Libertate în Piața Universității.

De acolo, pe la ora 1 noaptea au plecat în marș către Piața Victoriei, unde au scandat „Jos, Guvernul!”. După ora 2:15, ei au părăsit Piața Victoriei și au trecut prin Piața Revoluției pentru a ajunge din nou la Universitate, unde au putut ocupa carosabilul. La ora 3 protestul nu se terminase încă în Piața Universității. Tot acolo se vor întâlni și luni după-amiază la ora 17:30.

Lozincile lor preferate sunt „Arafat judecat pentru cei legați de pat!”, „Cîțu, terorist!” și „A-sa-si-nii!”. Ei mai strigă și: „Să vă fie frică, poporul se ridică!”, „Jos cu Starea de Alertă!”, „Toate partidele - aceeași mizerie!”, „Nu plecăm!”, „Li-ber-ta-te!”, „Toată Țara!”. Au cerut, totodată, reîntoarcerea elevilor în băncile școlii, oprirea prelungirii stării de alertă și libertate pentru creștinii ortodocși, până la ora 5 dimineața în noaptea de Înviere.

Supărați că presa, cu mici excepții, a tăcut asurzitor pe subiectul protestelor, manifestanții au strigat „Să vină presa să îi scoatem lesa!”, iar nehotărâților „responsabili” le-au transmis: „Ieșiți din casă dacă vă pasă!”. Alte strigături: „Fără violență!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „NU CEDĂM!”, „Jos Iohannis!”, „Pompierii sunt cu noi!”, „Ro-mâ-ni-a!”, „U-ni-ta-te!”, „Li-ber-ta-te!”, „Neamul s-a trezit că ne-ați umilit!”, „Noi suntem valul 3 și venim peste ei!”, „Noi oprim carantina!”, „Jos, Voiculescu!”, „M**e Arafat!”, „Jos masca!”, „Fără declarație!”.

Cele mai interesante lozinci au fost „Jos, Masoneria!”, „Jos, bolșevicii!”, iar Pompiliu Diplan a dat stingerea pe la ora 3 dimineața cu strigătura „La 5 jumate, la Universitate!”, ora 17:30 fiind momentul de rendez-vous pentru un nou protest în Piața Universității.

TIMIȘOARA era încă în stradă la ora 4:30 dimineața. „Un USR-ist, pui de hitlerist!” este lozinca pe care o strigau la adresa primarului Dominic Fritz (USR), căruia i se pregătește un referendum de demitere. Timișorenii se vor reîntâlni la ora 17:00 în Piața Operei.

Puteți urmări mai jos cronologia evenimentelor și relatări din mai multe orașe:

La Galați protestatarii au blocat centrul orașului, o stradă și s-au urcat pe mașini. La Timișoara, câteva zeci de persoane au făcut un careu cu steag tricolor și pancarte, în jurul avocatului Gheorghe Vela. Proteste similare au loc și la Arad, Cluj-Napoca, Brăila, Constanța.

România TV transmite live protestele care s-au întins în 4 orașe mari dincolo de miezul nopții. Potrivit aceleiași surse, la Constanța protestatarii s-ar fi adăpostit într-o biserică.

 Protestul de la Galați a paralizat orașul.

 

Pagina de facebook Legitimă Apărare a retransmis live emisiunea de la România TV, una dintre puținele televiziuni care au reflectat mișcările de protest și a transmis imagini în timp real din Capitală și mai multe orașe ale Țării.

„Galațiul e blocat”, susține Luis Bratu cu imagini din orașul de la Dunăre, unde protestatarii au blocat circulația și s-au urcat pe mașini.

Deși a trecut de mult de ora 20:00, oră la care noul ordin arafatic interzice circulația în afara locuințelor în orașele cu peste 4% rata de infectare, protestatarii sunt încă pe străzi aproape de miezul nopții și strigă „Ieșiți din casă dacă vă pasă!”. Din păcate, presa mainstream a ales să treacă sub tăcere subiectul sau să îl reflecteze tendențios. „Să vină presa să îi scoatem lesa!”, le-au bătut obrazul protestatarii jurnaliștilor. 

 

Pompierii rezerviști se alătură protestatarilor anti-Arafat, relatează România TV.  

Ora 00:30, protestatarii îngroașă rândurile în Piața Universității, alături de Pompiliu Diplan și Starea de Libertate. 

 

Pentru că existau zvonuri că mai mulți protestatari nu ar fi lăsați de forțele de ordine să ajungă cu mașina în Piața Universității, protestatarii au început la ora 1:15 să se deplaseze către Piața Victoriei, pentru a își striga oful și în fața Guvernului. Ei strigă „Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, „Fără violență!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „NU CEDĂM!”, „Jos Iohannis!”, „Pompierii sunt cu noi!”, „Ro-mâ-ni-a!”, „U-ni-ta-te!”, „Li-ber-ta-te!”, „Neamul s-a trezit că ne-ați umilit!”, „Noi suntem valul 3 și venim peste ei!”, „Noi oprim carantina!”, „Jos masca!”.

ORA 01:30 Protestatarii mărșăluiesc spre Guvern și rostesc rugăciunea „Tatăl nostru”.

 

 Ora 01:40: O mie de oameni sunt pe stradă și la PITEȘTI.

  ;

 
Ora 1:45 Și la Sibiu au ieșit câteva zeci de protestatari în Piața Mare.
  
 
Ora 2:00 Sibienii au pornit în marș din Piața Mare în jos pe strada pietonală din centrul orașului, printre terasele închise de cu seară la ora 20:00. Au coborât spre Piața Unirii, au înaintat pe Calea Dumbrăvii și se îndreaptă spre bvd. Mihai Viteazu. De acolo au pornit pe str.Rahovei și s-au întors pe bvd. Vasile Milea, unde încă mărșăluiau la ora 3:00.
 
 
Ora 2:00 Mii de bucureșteni au ocupat Piața Victoriei și strigă „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câștiga Libertatea noastră!”. Ei sunt supărați pe reporterii tendențioși care au venit să îi filmeze și strigă „Toate canalele, aceeași mizerie!”. „JOS GUVERNUL!” e cea mai repetată lozincă, precum li „Nu mai stați în casă!”. 
  
 
 
Una dintre cele mai pragmatice strigături a fost FĂRĂ DECLARAȚIE! 
 
Ora 2:15, mitingul din Piața Victoriei s-a împuținat. Protestatarii se îndreaptă spre Piața Universității.  
  
 
ORA 2:30 lozinca „Jos, Voiculescu” se strigă pe străzile Bucureștiului.
 
Ora 2:35 grupul de protestatari se află în Piața Revoluției și se îndreaptă spre Piața Universității. 
 
Ora 2:45 în drum spre Piața Universității, Pompiliu Diplan răspândește mesajul „La 5 jumate - la Universitate!”, referindu-se la reluarea protestului luni la ora 17:30.
 
 

Ora 2:50 protestul continuă în Piața Universității din Capitală. Jandarmii încearcă să dialogheze cu protestatarii. Au făcut loc manifestanților să ocupe carosabilul. 
 
Ora 3:05 se strigă „Jos, Masoneria!”, „Jos, bolșevicii!” și vestita „sudalmă civică”, îndreptată împotriva lui Arafat. Se cântă imnul „Deșteaptă-te, Române!”.
 

 
Ora 2:55 Timișorenii mărșăluiesc în plină stradă, cu mult mai mare avânt decât în timpul zilei, când protestul se rezuma la un careu din piața centrală a orașului.
  
 

Ora 3:30, se protestează în Timișoara, în fața Operei. Ultimii, dar nu cei din urmă care au ieșit în stradă sunt locuitorii din Ploiești, Craiova, Caraș-Severin, Alba-Iulia și Brașov,  potrivit România TV
 
Ora 4:30, Timișoara este încă în stradă. Protestatarii își dau întâlnire și luni după-amiază în Piața Operei la ora 17:00.
 
Demonstranții plănuiesc să continue protestele și luni, în fiecare oraș din provincie, la ora 17:30 în fața Prefecturii sau într-o piață centrală. Cei din București se vor reîntâlni în Piața Universității luni la ora 17:30.