ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Are un veac de viață, ca România, și este cel mai în vârstă militar care a participat la defilarea de Centenar. Și nu oricum, ci în zbor, deasupra Capitalei,  survolând Arcul de Triumf, în timpul Paradei. Generalul Ion Dobran este cel care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a numărat printre militarii care ne-au apărat granițele. 

Sâmbătă, de Ziua Națională, Generalul Ion Dobran a fost într-unul dintre avioanele Iacărilor Acrobați, cei care au încheiat momentul aviației și au desenat pe cer un super steag tricolor. Ion Dobran are 100 de ani fără două luni, a doborât în râzboi 11 avioane inamice și a mai survolat Arcul de Triumf în 1946, de ziua Regelui Mihai, potrivit tvr.ro

În avionul pilotat de Dan Ștefănescu s-a aflat generalul Dobran, singurul pilot de vânătoare român din al Doilea Război Mondial rămas în viață.

Veteranul a savurat fiecare clipă petrecută în zbor deasupra Capitalei.

Prezenți pentru a patra oară la parada de 1 Decembrie, Iacării s-au gândit că, avându-l la bord pe unul dintre așii aviației de vânătoare din al Doilea Război Mondial, pot marca cel mai bine 100 de ani de România.

Nu este prima experiență de acest gen din acest an a generalului Dobran. În luna mai, a zburat tot cu avionul lui Dan Ștefănescu pentru a participa la comemorarea unui alt mare pilot de vânătoare român: Constantin "Bâzu" Cantacuzino. Atunci, Dobran a fost extrem de bucuros pentru că s-a putut întoarce la manșă după o pauză de câteva zeci de ani.

Ion Dobran este unul dintre cei mai eficienți piloți de vânătoare români din Al Doilea Război Mondial. A participat la 340 de misiuni de luptă și a avut parte de 74 de lupte aeriane.

Dobran a reușit să doboare 11 aparate inamice și a supraviețuit după ce a fost și el doborât de 3 ori.