ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale a publicat concluziile preliminare privind cauzele prăbușirii a aeronavelor MiG-21 LanceR și IAR-330, aflate în misiune pe raza județului Constanța în data de 2 martie 2022. Comisiile guvernamentale care au făcut măsurători și evaluări în speță au concluzionat că ambele evenimente s-ar fi produs din cauza unui cumul de factori umani și de mediu. Este vorba de concluzii preliminare, cercetări mai amănunțite continuând sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Redăm, mai jos, comunicatul M.Ap.N.

Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR și a unui elicopter IAR-330, la data de 2 martie, în județul Constanța, evenimente care au cauzat decesul a opt militari.

Din informațiile obținute în urma măsurătorilor și a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor și de funcționare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărților sinoptice și a condițiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani și de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare.

Cercetările pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Conform procedurilor referitoare la exploatarea aeronavelor militare, pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forțelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave: au fost revăzute și actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică și practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave și s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR și IAR-330, toate variantele.

În urma aplicării acestor măsuri, a fost autorizată reluarea misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR și IAR-330, toate variantele.

* * *

Reamintim că miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în zona localității Cogealac.

Ca urmare a declanșării operațiunilor de căutare-salvare, un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 și s-a prăbușit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom. Pilotul avionului MiG-21 LanceR și cei șapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 și-au pierdut viața în urma acestor accidente.